StoryEditorOCM
ŽupaOPĆINA ŽUPA DUBROVAČKA U SURADNJI SA ŽUPANIJOM

<strong>Osigurana sredstva za još jedno odjeljenje produženog boravka za prvašiće</strong>

Piše PSD.
13. rujna 2017. - 20:22

U prostorima Županije danas je održan sastanak Župana Nikole Dobroslavića i načelnika Silvia Nardellia sa suradnicima na temu osnovnog školstva u Župi dubrovačkoj. S obzirom da je Osnovna škola sa svojih 820 učenika nakon Metkovića najbrojnija škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tema nije nedostajalo, a jedna od važnijih je svakako nastavak projekta produženog boravka kojega sufinanciraju Općina i Županija.

Osnovna škola Župa dubrovačka i ove godine ima rekordnih 132 prvašića raspoređenih u pet razrednih odjeljenja, a rastom broja učenika rastu i potrebe za produženim boravkom te je ove godine u cjelodnevnom boravku čak 65 prvaša raspoređeno u dva odjeljenja po 32 i 33 učenika.

Načelnik Nardelli je ukazao kako je za kvalitetno i svrhovito provođenje programa cjelodnevnog boravka neophodno uvođenje još jednog odjeljenja zbog prekomjernog broja učenika kao i zbog ograničenosti prostornog kapaciteta učionica.
Sa županom Dobroslavićem dogovoreno je uvođenje još jednog razrednog odjeljenja za prve razrede, a od ove nastavne godine financiranje će se provoditi na način da će 73% troškova pokrivati Općina Župa dubrovačka, dok će Županija izdvojiti 27% sredstava za ovu namjenu.

Općina Župa dubrovačka na godišnjoj razini za održavanje nastave produženog boravka prvih i drugih razreda dosada je izdvajala je 330.000,00 kuna, a od ove nastavne godine izmjenom omjera financiranja te uvođenjem novog odjeljenja taj iznos povećati će se na 451.700,00 kuna, a sve u svrhu kvalitetnog provođenja nastave.

Jedan od glavnih problema Osnovne škole Župa dubrovačka je kronični nedostatak prostora potreban za normalno održavanje nastave u jednoj smjeni uzrokovan konstantnim porastom broja učenika. Iz toga razloga Općina Župa dubrovačka je krajem prošle godine izdvojila 1.500,000,00 kn za kupnju zemljišta kraj postojeće zgrade na Mljekari te pokrenula postupak izrade i donošenja Urbanističkog plana ''Školski centar''.

Na predmetnom zemljištu predviđena je dogradnja osnovne škole, a na današnjm sastanku dogovoreno je i sufinaciranje za izradu projektne dokumentacije za dogradnju škole i izgradnju tople veze između glavne zgrade i nove dvorane. Navedenim radovima omogućilo bi se povećanje kapaciteta škole koje bi trebalo zadovoljiti potrebe i omogućiti izvođenje jednosmjenskog rada te normalna komunikacija s dvoranom neovisno o vremenskim uvjetima.

Kao privremenu mjeru koja je donekle olakšala i omogućila normalno izvođenje nastave općina i županija su zajedničkim sufinaciranjem realizirale sanaciju i uređenju dvije nove učionice u prostorima stare zgrade na Kantulama.
I župan i načelnik izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim načinom suradnje ali i budućem posebno uzevši u obzir zajedničke projekte i aktivnosti koje tek slijede.

18. travanj 2024 20:56