StoryEditorOCM
ŽupaPLAN ZA RUŠENJE VRIJEDNOG ARHITEKTONSKOG DJELA

Ministrice, zaštitite hotel Pelegrin!

Piše DV
2. kolovoza 2017. - 14:13

Društvo arhitekata Dubrovnik otvorenim pismom obratilo se ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek sa zahtjevom da zaštiti hotel Pelegrin u Kuparima kojemu donošenjem novog Urbanističkog lana uređenja (UPU) prijeti rušenje.

Uz podršku Predsjedništva Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, dubrovački arhitekti skreću pozornost na nužnost zaštite objekta, što je prvi korak prema budućem projektu sanacije, adaptacije i rekonstrukcije koja će uvažiti neprijepornu arhitektonsku vrijednost hotela Pelegrin.

"Društvo arhitekata Dubrovnik upozorava kako je Općinsko vijeće Općine Župa dubrovačka na svojoj 24. sjednici, održanoj 3. kolovoza 2016. godine, donijelo Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja Kupari I. U spomenutoj Odluci između ostalog je
navedena obveza uklanjanja svih postojećih objekata osim hotela Grand.
To znači da je kandidat za rušenje i hotel Pelegrin, izrazito vrijedno arhitektonsko ostvarenje modernističkog korpusa grada Dubrovnika. Hotel je izgrađen 1964. kao dio velikog projekta vojnog odmarališnog kompleksa u Kuparima, a projektirao ga je tada mladi i relativno nepoznati sarajevski arhitekt David Finci.
Sprega sretnih okolnosti, tj. moćnog i bogatog investitora kakva je bila Jugoslavenska narodna armija, slobode koja je dana projektantu, te pregnuća mladog i talentiranog arhitekta iznjedrila je jedno od najznačajnijih ostvarenja kasne hrvatske moderne", upozoravaju dubrovački arhitekti ministricu kulture.

Hotel je stradao u Domovinskom ratu, višekratno pogođen topovskim granatama, i otad čeka obnovu, no sad mu prijeti rušenje, pišu arhitekti, pa navode: "Ozbiljno smo zabrinuti što sve češće dolazi do uklanjanja značajnih objekata koji su važni za sagledavanje kontinuiteta stvaranja arhitekture na području Dubrovnika, poput recentnog rušenja upravne zgrade dubrovačkog tramvaja i remize u Gružu, jedne od najreprezentativnijih dubrovačkih secesijskih ostvarenja".

O tom objektu pišu i u Vodiču dubrovačke arhitekture 19. i 20. stoljeća koji će biti publiciran do kraja godine, a koji popisuje vrijednu graditeljsku baštinu postrepublikanskog perioda.

"Isto kao što je uzbudljivo boraviti u nekom preuređenom samostanu ili dvorcu, jednako je tako atraktivno boraviti u nečem što nije suvremeni konfekcijski objekt. Konačno, to su vrlo izazovni zadatci za arhitektonsku struku", poručuju iz DAD-a.
 

25. travanj 2024 01:01