StoryEditorOCM
PrimorjeOSMI PO REDU

<br /> USKRS U PRIMORJU Red folklora, red običaja, dobra hrana...

Piše DV
17. travnja 2017. - 22:56

Vrijeme je bilo naklonjeno svima koji su se na Uskrsni ponedjeljak okupili u dubrovačkom selu Kliševo na osmoj po redu manifestaciji Uskrs u Primorju.

Na događanju koje je odavna preraslo u međunarodnu folklornu i turističku atrakciju, predstavljeni su izvorni specijaliteti i običaji, uz gostovanja kulturno-umjetničkih skupina iz naše regije i susjednih zemalja.

Bila je to prigoda i za podsjećanje na drevnu vještinu penganja jaja vrućim voskom, te živopisnu Primorsku svadbu koju je oživjela Udruga Primorski svatovi. Običaj vjenčavanja mladihod davnina sadrži čak i vojne elemente, a posebno su karakteristični svečani kostimi – nošnje i nakit kojima je bila urešena mlada, dokaz bogatstva kuće iz koje dolazi.


Nastupima su ovogodišnji Uskrs u Primorju uveličala brojna kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i BiH. Navratili su Dubrovački trombunjeri, Limena glazba Zaton KUD ‘Stjepan Radić’, Pridvorje, KUD ‘Branimir 888’, Muć; KUU ‘Ivan Vitez Trnski’, Nova Rača – Bjelovar, HKUD ‘Fra Petar Bakula’, Posušje; KUD ‘Metković’, Metković; KUD ‘Sveti Juraj’, Osojnik i domaćini Udruga ‘Dubrovački primorski svatovi’.

Cilj manifestacije koju otpočetka podupiru Grad Dubrovnik, te gradska i županijska Turistička zajednica je oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela i obogaćivanje turističke ponude Grada Dubrovnika i cijele Dubrovačko – neretvanske županije, te njenog ravnomjernijeg razvoja.

26. travanj 2024 19:18