StoryEditorOCM
PrimorjeOSMO IZDANJE FESTE

U Kliševu danas 'Uskrs u Primorju'

Piše DV
17. travnja 2017. - 11:14

Danas, na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja u dubrovačkom selu Kliševo održat će se osma manifestacija Uskrs u Primorju koju od samog početka podupiru TZ grada Dubrovnika, Grad Dubrovnik te TZ Dubrovačko-neretvanske županije.
Na ovoj manifestaciji, koja je prerasla u međunarodnu folklornu i turističku atrakciju, prezentirat će se tipični specijaliteti, običaji, a glavni dio programa su gostovanja kulturno-umjetničkih skupina iz naše regije i susjednih zemalja. Dubrovačko Primorje najpoznatije je po ‘penganju’ – posebnom obliku ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom, s vrućim voskom, te Primorskoj svadbi.

Primorsku svadbu oživjet će Udruga Primorski svatovi, pa će se gosti i posjetitelji i ovom prilikom podsjetiti točno utvrđenih ceremonijala koji žive kroz stoljeća. Običaj vjenčavanja mladih koji dolazi iz davne prošlosti sadrži čak i vojne elemente, a posebno su karakteristični svečani kostimi – nošnje i nakit kojima je bila urešena mlada i u kojima se ogledalo bogatstvo kuće iz koje dolazi.

Svojim nastupima i prezentacijom običaja sudjelovat će brojna kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjeluju Dubrovački trombunjeri, Limena glazba Zaton KUD ‘Stjepan Radić’, Pridvorje, KUD ‘Branimir 888’, Muć; KUU ‘Ivan Vitez Trnski’, Nova Rača – Bjelovar, HKUD ‘Fra Petar Bakula’, Posušje; KUD ‘Metković’, Metković; KUD ‘Sveti Juraj’, Osojnik i domaćini Udruga ‘Dubrovački primorski svatovi’.

Cilj manifestacije je oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela i obogaćivanje turističke ponude Grada Dubrovnika i cijele Dubrovačko – neretvanske županije, te njenog ravnomjernijeg razvoja.

Za sve zainteresirane osiguran je besplatni autobusni prijevoz s polascima s Autobusnog kolodvora Dubrovnik u 13 i 14 sati, kao i povratkom iz Kliševa u 18 i 19 sati.
Napominju kako se u slučaju lošeg vremena manifestacija odgađa za Mali Uskrs 23. tarvnja u 15 sati.

16. travanj 2024 00:45