StoryEditorOCM
PrimorjeVODA U MRČEVO DO KRAJA GODINE

Vlahušić obišao radove u Lozici i Zatonu, postavljaju se cjevovodi vrijedni milijune kuna

Piše PSD.
18. listopada 2016. - 18:59

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u društvu zamjenika Željka Raguža i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Valentin Dujmović sa suradnicima obišli su danas gradilišta ove gradske komunalne tvrtke u Lozici, Zatonu i na drugoj fazi izgradnje vodoopskrbnog sustava Gornjih sela Orašca.
U sklopu radova na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbe i odvodnje u projektu Štikovica-Vrbica-Lozica- Mokošica do sada je izvedeno preko 1.700 metara sustava, što čini više od 50 posto ukupnog projekta, a radovi se trenutno izvode na čak tri zasebne lokacije. Predviđen rok završetka svih radova vrijednih preko 7,7 milijuna kuna je do Uskrsa iduće godine.
„Cilj je u dužini od tri kilometra dotrajale vodovodne cijeni zamijeniti novima. Osim vodovodnih postavljamo i nešto više od jednog kilometra novih kanalizacijskih, odnosno odvodnih cijevi“, rekao je Valentin Dujmović.
Paralelno  s ovim radovima, Grad Dubrovnik je započeo postavljanje sustava javne rasvjete u Lozici. Do kraja godine ovo gradsko naselje dobit će 48 stupova javne rasvjete.
„U dogovoru sa stanovnicima Lozice čekali smo kraj sezone za početak radova, ali sada Lozica napokon dobiva cjeloviti sustav javne rasvjete na dionici dugoj 1750 metara. Vrijednost ove investicije je oko milijun i 100 tisuća kuna“, objasnio je zamjenik gradonačelnika Raguž i najavio da je sljedeći korak izgradnja nogostupa kroz naselje.
Predviđeno je da se radovi na izgradnji podsustava odvodnje otpadnih voda Zaton Mali okončaju do sv. Vlaha, kada će se Vodovod pristupiti spajanju Zatona sa sustavom Štikovica-Vrbica-Lozica. Za tu etapu radova već je izrađen projekt te je isti kandidiran za financiranje iz EU fondova.
„Nakon onečišćenja Palate posebno je bilo važno objekte oko izvorišta povezati u naš kanalizacijski sustav. Radovi su vrijedni 5,3 milijuna kuna i trebali bi završiti do svetoga Vlaha. Radove smo na zamolbu građana koji se uglavnom bave iznajmljivanjem privremeno zaustavili tijekom sezone. Inače, ovdje vodovodni sustav povezujemo na budući pročistač na Ombli tako da na ovom području više neće biti problema sa zamućenjem vode“, istaknuo je Dujmović u Zatonu.

Radovi na finalnoj fazi izgradnje vodoopskrbe Gornjih sela Orašca završit će do kraja godine. Trenutno se asfaltira završeni dio od Mravinjca do Riđice i izvodi posljednjih 400 metara cjevovoda od Riđice do granice s Općinom Dubrovačko primorje.

„Grad svojim prigradskim naseljima poklanja veliku pozornost, a to dokazuju i radovi koji se simultano odvijaju na više lokacija. Na europske fondove je kandidiran projekt spajanja vodovoda od Zatona do Lozice. Pročistač će biti gotov do svibnja iduće godine i ljudi u Gornjim selima neće više morati ovisiti o Palati jer će moći dobivati vodu s Omble“, kazao je gradonačelnika Andro Vlahušić na Mrčevu.
Podsjetimo, prvi mlaz vode u Gornjim selima simbolično je pušten iz hidranta na Gromači u srpnju 2015., a uslijedilo je priključenje na sustav korisnika u Kliševu, Ljupču i Gromači. Nakon završetka cjelokupnog sustava uslijedit će spajanje korisnika iz Mrčeva, Mravinjca i Riđice.
Projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava Gornja sela Orašca prema ugovoru o sufinanciranu s Hrvatskim vodama ukupno je vrijedan 19,8 milijuna kuna. U mjesnu mrežu u naseljima Gromača, Ljubač, Kliševo, Mrčevo, Mravinjac, Riđica Vodovod Dubrovnik je prethodno uložio 6 milijuna kuna vlastitih sredstava.
Grad Dubrovnik je u sklopu radova izgradnje mreže značajna sredstva uložio za proširenje ceste od Kliševa prema Mrčevu. Kompletna sanacija ceste koja uključuje izgradnju zidova, podzida i završno asfaltiranje iziskuje zaseban projekt, ali i potpuno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a realizacija će se planirati u idućoj godini, navode na službenoj stranici Grada Dubrovnika. 

19. travanj 2024 02:20