Županija Pelješac

SVI U STON


Sutra u stonskoj Solani počinje prvi Festival soli Ston

SVI U STON

 
Sutra u stonskoj Solani počinje prvi Festival soli Ston
Pod  pokroviteljstvom Općine Ston,TZ općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, TZ Dubrovačko- neretvanske županije i sponzora, te u suorganizaciji dubrovačke Udruge Amorette i Solane Ston i Vila Korune, u nedjelju će program „Vino, sol i jazz“ započeti prvi Festival soli u povijesnom ambijentu stonske solane. Certificirani dubrovački sommelieri predstavit će četiri tipične sorte ovog područja, sve začinjeno jazz standardima i evergreenima Maje Grgić i Igora Vlahušića, s početkom u 19.30 sati
Proizvodnja i izvoz vina bili su, poput soli, vrlo važna grana gospodarstva Republike, stoga ne čudi povezanost Festivala soli sa vinom. U suradnji s tvrtkom Eventlab dubrovnik bit će predstavljena  s 4 tipična  županijska vina – rukatac, pošip, malvasija i plavac mali. Rukatac, tipičan za Korčulu i Pelješac, svoj je dom našao i u Konavlima pod nazivom maraština. Radi se o laganom vinu suptilnih aroma voća i mediteranskog bilja, idealnom za ljetno osvježenje. Pošip je sinonim za Korčulu i njena polja Smokvica i Čara. Tipičnih aroma zrelog žutog voća i mediteranskog bilja i punijeg tijela, dobar je pratitelj gastronomskih delicija ovog kraja. U malvasiji dubrovačkoj koja se uzgaja u Konavlima, uživali su plemići u posebnim prilikama, knez je koristio kao protokolarni poklon, a odredba iz 1424. godine prvi je pisani trag s imenom neke bijele sorte u Hrvatskoj. Stari sjaj opravdava i danas, u vinima srednjeg tijela, aroma vinogradarske breskve i žutog cvijeća. I na kraju, plavac mali, najzasađenija hrvatska crna sorta, sinonim poluotoka Pelješca. U različitoj stilistici od laganijeg plavca iz polja ili sa Župe i ekstraktnih vina punog tijela sa strmih položaja Dingača ili Postupa, arome višnje, šljive, suhog voća, džema, začina te izraženi tanini nezaobilazan su karakter ovog južnog vina. 
Kod principa sljubljivanja hrane i vina, sol ima izrazito važnu ulogu. Poznato je kako se percepcija vina u ustima mijenja ovisno o namirnici koja se s njim sljubljuje. Cvijet soli, poznat kao kavijar među solima, sadrži mnogo važnih minerala u tragovima potrebnih organizmu. Isto tako, koristi se kao začin pri samo serviranju hrane zbog svog bogatog, kremastog i lagano slatkog okusa koji obogaćuje hranu i pojačava njen okus. A na koji način mijenja okus vina, saznat ćemo i kušati tijekom ove vinske večeri.
Uz ovakvo bogatstvo sorti, vina i organskih namirnica, prirodna je i prisutnost vrsnih poznavatelja vina. Zato će, dok vinari brinu o berbi i podrumu, njihova vina predstavljati certificirani dubrovački sommelieri Siniša Lasan; Ksenija Matić, Ana Bitanga Jukić i Frane Kovač.
Ulaznica za programe Festivala soli u Stonu iznosi 10 kuna, za koju svaki posjetitelj dobije vrećicu od 250 gr stonske soli na poklon.
 

Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Već šest godina u službi Dubrovčanima

Već šest godina u službi Dubrovčanima
Što je kiropraktika? Kiropraktika je treća po veličini primarna zdravstvena struka u svijetu, razvijena radi ubl...
Već šest godina u službi Dubrovčanima

Postavljena jelka na Pošti Lapad

Postavljena jelka na Pošti Lapad
Blagdansko ukrašavanje stiglo je polako i do Lapada. Već tradicionalno na Pošti se postavlja velika jelka, no uk...
Postavljena jelka na Pošti Lapad