Županija Pelješac

SVI U STON


Sutra u stonskoj Solani počinje prvi Festival soli Ston

SVI U STON

 
Sutra u stonskoj Solani počinje prvi Festival soli Ston
Pod  pokroviteljstvom Općine Ston,TZ općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, TZ Dubrovačko- neretvanske županije i sponzora, te u suorganizaciji dubrovačke Udruge Amorette i Solane Ston i Vila Korune, u nedjelju će program „Vino, sol i jazz“ započeti prvi Festival soli u povijesnom ambijentu stonske solane. Certificirani dubrovački sommelieri predstavit će četiri tipične sorte ovog područja, sve začinjeno jazz standardima i evergreenima Maje Grgić i Igora Vlahušića, s početkom u 19.30 sati
Proizvodnja i izvoz vina bili su, poput soli, vrlo važna grana gospodarstva Republike, stoga ne čudi povezanost Festivala soli sa vinom. U suradnji s tvrtkom Eventlab dubrovnik bit će predstavljena  s 4 tipična  županijska vina – rukatac, pošip, malvasija i plavac mali. Rukatac, tipičan za Korčulu i Pelješac, svoj je dom našao i u Konavlima pod nazivom maraština. Radi se o laganom vinu suptilnih aroma voća i mediteranskog bilja, idealnom za ljetno osvježenje. Pošip je sinonim za Korčulu i njena polja Smokvica i Čara. Tipičnih aroma zrelog žutog voća i mediteranskog bilja i punijeg tijela, dobar je pratitelj gastronomskih delicija ovog kraja. U malvasiji dubrovačkoj koja se uzgaja u Konavlima, uživali su plemići u posebnim prilikama, knez je koristio kao protokolarni poklon, a odredba iz 1424. godine prvi je pisani trag s imenom neke bijele sorte u Hrvatskoj. Stari sjaj opravdava i danas, u vinima srednjeg tijela, aroma vinogradarske breskve i žutog cvijeća. I na kraju, plavac mali, najzasađenija hrvatska crna sorta, sinonim poluotoka Pelješca. U različitoj stilistici od laganijeg plavca iz polja ili sa Župe i ekstraktnih vina punog tijela sa strmih položaja Dingača ili Postupa, arome višnje, šljive, suhog voća, džema, začina te izraženi tanini nezaobilazan su karakter ovog južnog vina. 
Kod principa sljubljivanja hrane i vina, sol ima izrazito važnu ulogu. Poznato je kako se percepcija vina u ustima mijenja ovisno o namirnici koja se s njim sljubljuje. Cvijet soli, poznat kao kavijar među solima, sadrži mnogo važnih minerala u tragovima potrebnih organizmu. Isto tako, koristi se kao začin pri samo serviranju hrane zbog svog bogatog, kremastog i lagano slatkog okusa koji obogaćuje hranu i pojačava njen okus. A na koji način mijenja okus vina, saznat ćemo i kušati tijekom ove vinske večeri.
Uz ovakvo bogatstvo sorti, vina i organskih namirnica, prirodna je i prisutnost vrsnih poznavatelja vina. Zato će, dok vinari brinu o berbi i podrumu, njihova vina predstavljati certificirani dubrovački sommelieri Siniša Lasan; Ksenija Matić, Ana Bitanga Jukić i Frane Kovač.
Ulaznica za programe Festivala soli u Stonu iznosi 10 kuna, za koju svaki posjetitelj dobije vrećicu od 250 gr stonske soli na poklon.
 

Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

ŠPANJOLSKA Marinović strijelac, ali...

ŠPANJOLSKA Marinović strijelac, ali...
ElPozo Murcia za koju igra hrvatski reprezentativac iz Mokošice, Dario Marinović,pobjedom je započela novu sezon...
ŠPANJOLSKA Marinović strijelac, ali...