Županija Pelješac

SEMINAR I ZAVRŠNA RADIONICA

Stonska kamenica kao suvremeni gastronomski izazov

SEMINAR I ZAVRŠNA RADIONICA

U utorak, 6. lipnja održan je seminar koji je ujedno i završna radionica projekta Stonska kamenica-suvremeni gastronomski izazov.

U sklopu seminara održano je Međužupanijsko stručno vijeće nastavnika kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i voditelja praktične nastave iz četiri dalmatinske županije kako bi rezultati projekta imali održivost kroz nastavu ugostiteljskog kuharstva i posluživanja. Voditeljica projekta-Marija Bazdan goste je upoznala s kamenicama i njihovim uzgojem, a Luka Šimunović je održao prezentaciju o vinima i njihovim sljubljivanjima s jelima.

U međuvremenu se u kabinetu kuharstva pripremala jela od kamenica te su poslužena s odgovarajućim vinima proizvedenim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Izrađena je „Mala kuharica jela od Stonske kamenice“ uz preporučena vina s prijevodom na engleski jezik koju ćemo ponuditi gospodarstvu. Uvod u „Kuharicu“ je povijesni, znanstveni i kulturološki pristup fenomenu kamenice prožet anegdotama i humorom. Nakon radionice gosti su pošli u posjet Stonu, gdje nas je dočekao gospar Sveto Pejić i gostima objasnio postupak uzgoja i branja soli. Nakon obilaska stonskih zidina, organiziran je posjet obiteljskom uzgajalištu kamenica gdje nas je obitelj Bazdan upoznala sa svim etapama uzgoja kamenica i mušula. Ta naša samonikla kamenica iz Malostonskog zaljeva je uistinu jedinstvena pa je kao takvu želimo dodatno promovirati na tržište na jedan poseban način.

Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Stiže nova nagla promjena vremena

Stiže nova nagla promjena vremena
Unatoč početku druge polovine kolovoza, vrućina ne posustaje. Dapače. Do subote će biti sve toplije, ponegdje i ...
Stiže nova nagla promjena vremena

Osušio se okoliš 'Sub Citya'

Osušio se okoliš 'Sub Citya'
Tijekom otvaranja župskog trgovačkog centra Sub City-a mnogi su se divili njegovom zelenom okolišu. U prekrasno ...
Osušio se okoliš 'Sub Citya'