StoryEditorOCM
PelješacFOTO: ŽULJANA PROSLAVILA BLAGDAN SVOG SVECA

Sveti Martin - prvi svetac koji nije bio mučenik

Piše DV, foto: Vesna Mihelić Villi
12. studenog 2016. - 10:58

Župa Žuljana proslavila je u petak, 11. studenog dan zaštitnika župe, sv. Martina biskupa, svečanim koncelebriranim misnim slavljem, koje je predvodio don Josip Lebo, župnik župe sv. Mihovila Viganj.
Župu u Žuljani ustanovio je 1556. g. stonski biskup Petar Gučetić i ove godine je navršeno 460 godina od njezinog osnutka. Diljem naše zemlje ima oko stopedeset martinskih svetišta a žuljanska župna crkva jedna je od 44 župnih crkava Sv. Martina u Hrvatskoj (devet ih je u Istri: Beram, Dolenja Vas, Ližnjan, Momjan, Sveti Lovreč Pazenatički, Sveti Martin, Tar, Vodice, Vrsar; četiri u Hrvatskom primorju i Kvarneru: Brušani, Grižane, Martinšćica, Ustrine; jedanaest u Dalmaciji: Dolac Donji, Donje Selo, Dračevac Ninski, Lećevica, Ljubač, Pridraga, Ruda, Sumartin, Vranjic, Žrnovo, Žuljana; četrnaest u sjeverozapadnoj Hrvatskoj: Breznički Hum, Donja Voća, Dugo Selo, Hrnetić, Martijanec, Martinska Ves, Pisarovinska Jamnica, Podturen, Sv. Martin na Muri, Sv. Martin pod Okićem, Šćitarjevo, Varaždinske Toplice, Velika Trnovitica, Virje; šest u Panonskoj Hrvatskoj: Beli Manastir, Bošnjaci, Brestovac, Podgajci Podravski, Privlaka, Strizivojna), i preko 400 u svijetu.
Još za života sv. Martin je bio posebno cijenjen i kao izlječitelj i čudotvorac. Sv. Grgur iz Toursa (538-604) i biskup grada Toursa od 573.g. u svojem djelu Miracula sancti Martini nabrojio je čak dvije stotine Martinovih izlječenja, od kojih je neka i sam doživio. Pored svih njegovih odlika,vjerojatno je i to jedan od razloga da je ponad groba sv. Martina dao sagraditi baziliku njemu u čast.
Hagiografi smatraju sv. Martina jednim od najvećih biskupa svih vremena. On je i prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan i slavi se 11. studenog.
Zaštitnik je Francuske, siromašnih, prosjaka, vojnika, konjanika, putnika i vinogradara.
U vinogradarskim krajevima Francuske, Italije, a i Hrvatske, pa tako i u Žuljani, kušanje i pijenje novog vina počinje na blagdan svetog Martina.
 

22. travanj 2024 11:29