StoryEditorOCM
PelješacFUNKCIONALNA REGIJA JUŽNA DALMACIJA

Reaktiviranje Napoleonskog puta za bicikliste

25. listopada 2016. - 14:00

U sklopu rješavanja prometnih problema i razvoja funkcionalne regije Južna Dalmacija radni tim istoimenog projekta je tijekom sastanaka s načelnicima općina Ston, Janjina, Mljet, Trpanj i Orebić za općinu Ston predložio reaktiviranje Napoleonskog puta i posebno pješacima zanimljive rute Ston – Papratno.  
Radni tim u kojem su uz voditelja projekta, pročelnika Miha Baću te članove Marka Bašića i Ivicu Banovića iz tvrtke Trames, izrađuje Glavni plan razvoja ove funkcionalne regije a na sastancima s načelnicima utvrdili su glavne probleme. Tako je za općinu Ston načelnik Vedran Antunica istaknuo problem povezivanja Stona s Brocama i Kobašem te aktualno pitanje pješačko- biciklističkih staza, dok je načelnik Općine Mljet Đivo Market ukazao i na problem nedostatka parkirališta za one koji trajektom putuju za Mljet, a žele ostaviti automobil u pristaništu. Vezano za ceste na otoku istaknuo je obilaznicu za Polače i Maranoviće te rekonstrukciju postojeće dionice Blato– Kozarica i ceste u Pomeni, ali i pitanje javnog prijevoza na Mljetu. Načelnik Janjine Vlatko Mratović naglasio je potrebu za izgradnjom obilaznice  mjesta Janjina i Drače, gdje cesta prolazi između mora i kuća.
Načelnici Općine Orebić Tomislav Ančić i Općine Trpanj Jakša Franković također su ukazali na nužnost boljeg povezivanja javnim prometom najzapadnijeg dijela županije s njezinim središtem. Za Orebić je nužna potreba izgradnje lokalnog južnog i sjevernog cestovnog prstena, a tu je i mogućnost izgradnje žičare za brdo sv. Ilija.  
Najveći i problem koji iziskuje najhitnije rješenje jest  izmiještanje trajektnog pristaništa iz centra mjesta. Za Trpanj je prioritet povećanje kapaciteta parkirališta i prostora za čekanje ukrcaja na trajekt jer su potrebe u zadnjih 5 godine dvostruko veće. Potreban je i alternativni pravac spoja južne i sjeverne obale Pelješca od Stankovića do Gornje Vrućice, a sve navedeno je samo dopuna ranije održane radionice kada su također detaljno sagledani problemi s kojima se navedene općine susreću u segmentu prometa. U tom kontekstu se očekuje i otvaranje mogućnosti budućeg sufinanciranja projekta kroz EU fondove.

18. travanj 2024 13:27