StoryEditorOCM
PelješacGDJE ON DOĐE, TU TRAVA NE RASTE

INVAZIJA Pelješac poharao smrdeljak

Piše DV Foto: Vesna Mihelić Villi
14. listopada 2016. - 11:32

Smrdeljak ili pajasen, jedna od najopasnijih invazivnih drvenastih biljaka u svijetu, poharao je Pelješac. Osim na Pelješcu, nezaustavljivo se iz godine u godinu širi diljem Hrvatske, a i EU ga je već uvrstila na listu 'neželjenih' vrsta.

Podrijetlom iz Kine odakle je donesen u Europu 1750., pajasen je razgranato, listopadno drvo koje naraste do 35 metara, otporno na ekstremne padaline i temperature, a brzo se „udomaći“ u svakom novom okruženju. Ima visoku stopu rasta, naraste i preko 2 metra godišnje. Širi se pružanjem korijenovih izbojaka, a iako živi relativno kratko, najviše do 50 godina, ubrzanim razmnožavanjem potiskuje i uništava i autohtono raslinje i poljoprivredne kulture. Kod nas nema prirodnih neprijatelja.
Ono što je za Pelješac, ali i cijelu Dalmaciju vrlo važno, posebno mu odgovaraju devastirana opožarena područja, koja još više pogoduju njegovom brzom širenju.
Mnoge zemlje imaju definiranu strategiju za njegovu kontrolu. Zbog njegovog izrazito negativnog utjecaja na bioraznolikost, poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti mi u Ekološkoj udruzi Mala sirena iz Žuljane smatramo da je i u Hrvatskoj potrebno što prije uspostaviti sustav praćenja ove invazivne vrste i njenog učinkovitog uklanjanja. Zato smo 2015. godine pokrenili PROJEKT PAJASEN.
Nosilac izrade Projekta je Ekološka udruga Mala Sirena s partnerima: Lokalna akcijska grupa LAG 5 iz Orebića, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatski šumarski institut, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, zavod za za zaštitu bilja, a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i općine Ston.
Područje provedbe projekta je središnji dio Pelješca - općine Ston, Orebić i Janjina.
Ciljevi projekta su uspostava sustava za praćenje pojave ove invazivne vrste, pronalazak metoda za uklanjanje i izobrazba lokalnog stanovništva.
Dosad su održana predavanja u Stonu, Potomju, Žuljani, Oskorušnom a posljednje 11. listopada u Orebiću.
Održane su i 4 terenske radionice u Žuljani i Oskorušnom. Posljednja je održana na žuljanskoj plaži Velika kremena 13. listopada s koje i donosimo fotografije.
Izabrano je nekoliko testnih polja na kojima testiramo pojedine metode kontrole.
Za evidentiranje pojave pajasena izrađene su aplikacije za tablete i mobitele, a za najugroženija područja detaljne karte. Za sada su evidentirana veća žarišta u Žuljani, Pijavičinom, Borju, Oskorušnom, Janjini, Zamaslini, polju kod Ponikava u itd.
Pozivaju se Pelješani i ostali stanovnici županije da se priključe snimanju pajasena u svom okruženju, ali isto tako ako putuju Hrvatskom ma gdje god ga uočili, koristeći spomenutu aplikaciju na adresi http://arcg.is/2bZvHbf

 

25. travanj 2024 08:28