StoryEditorOCM
NeretvaPLOČE

Ceste očišćene u rekordnom roku

Piše DV
11. siječnja 2017. - 17:30

Problemi s opskrbom vode, nestanak električne energije, požari i slične nepogode značajno utječu na svakodnevni život mještana na području Grada Ploča u posljednjih nekoliko dana. Uzrokovali su ih izuzetno niske temperature i jaka bura, pa je hladnoća ljude prikovala u stanove i kuće, gdje čekaju da se vrijeme smiri i da počnu normalno funkcionirati.
Istina, upravo zbog ovakvih uvjeta jedan broj ljudi stalno je vani, na terenu, jer treba što prije sanirati štetu nastalu uslijed nevremena. To su prije svega vatrogasci i djelatnici Javne ustanove „Izvor“, kao i pločanski HEP-ovci. Upravo zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji, nakon što je došlo do pucanja vodiča na stupu za električnu energiju, zbog iznimno jakoga vjetra, koji je lomio i grane borova te rušio prodajne štandove uz Jadransku magistralu, nestanak električne energije na pojedinim gradskim područjima  trajao je samo 40 minuta. Pločanski vatrogasci imali su malo teži zadatak, čak tri dana uzastopno bili su angažirani na gašenju požara na poljoprivrednim površinama u Plini. Svaki put kada su izašli na teren ugasili su požar, koji bi, nedugo nakon toga, opet buknuo, pa se sumnja kako je bila riječ o namjernom paljenju da bi se iskoristio jaki vjetar za čišćenje poljoprivrednih površina, ne vodeći pri tome računa o mogućim posljedicama. U kakvim su uvjetima vatrogasci djelovali dovoljno svjedoči činjenica da im se zbog niskih temperatura do dolaska na mjesto intervencije znala zalediti voda.
Djelatnici pločanskog „Izvora“ stalno su u pogonu i ni sami ne znaju koliko su do sada imali intervencija. Oni skrbe o vodovodnoj mreži dugačkoj 115 kilometara. Svakodnevno saniraju štete uzrokovane pucanjem vodovodnih cijevi i satova za mjerenje potrošnje vode. Štete su veće  na rubnim područjima, zbog manjeg korištenja, pa time i manjeg protoka vode, te u nenaseljenim objektima, bez mogućnosti zaštite satova. Za sada se nitko ne usuđuje procijeniti razmjere štete. Pravo stanje biti će poznato tek kada temperature porastu, led se otopi i cijevi se odmrznu, a prema do sada viđenom, djelatnike „Izvora“ sigurno čeka puno posla. U srijedu ujutro pločansko područje osvanulo je prekriveno bijelim plaštem. No, snijeg nije iznenadio djelatnike „Komunalnog održavanja“, koji se se dobro pripremili za tu mogućnost. Hitnom intervencijom pločanskih komunalaca gradske ulice očišćene su i osposobljene za promet u rekordnom roku.
Ipak, sve oči uprte su nebo ponajviše zbog poljoprivrede, koja predstavlja značajan izvor prihoda dobrom dijelu ovdašnjega stanovništva. Poznato je da limuni i naranče, kao i mandarine, kao zaštitni znak doline Neretve i mediteranske biljke, ne podnose niske temperature, koje su dosezale i do minus osam stupnjeva. Osim što je na pojedinim plantažama bura „obrala“ lišće sa stabala, za sada je nemoguće procijeniti ukupnu štetu, ali se bolji poznavatelji prilika boje da će ona biti milijunska. Više će stradati stabla na kojima je, u inače rekordnoj godini, ostao urod na granama, pa su ionako dodatno iscrpljena i nespremna ulaze u period zimskoga mirovanja. Opravdano se strahuje da su stradali rodni pupovi, a nešto više moći će se znati nekoliko tjedana nakon prestanka nevremena. Prema riječima Ive Batinovića, višeg stručnog savjetnika u Savjetodavnoj službi u Pločama, pravo stanje stabala sa sigurnošću će se znati tek na proljeće, a trenutačno se može predvidjeti da će iduće godine urod biti minimalan.
Tekst i slike: Ante Šunjić
 

19. travanj 2024 18:18