StoryEditorOCM
NeretvaMOST U OBRANI

Tvrtka Bukmirova oca je u stečaju, a Grmoja tvrdi da je on imućan

Piše Pišu: Vanja Nezirović, Stanislav Soldo/jutarnji.hr
26. studenog 2016. - 17:25

- To nije kokošar kojem treba uhljebljenje. On je izuzetno imućan čovjek. Ostvario je izuzetne rezultate u našem lokalnom poduzeću. Žao mi je što smo izgubili takvog čovjeka - izjavio je jučer saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja govoreći o Mariju Bukmiru iz Metkovića.
Most je zbog Bukmira ovih dana pokušao promijeniti uvjete za zamjenika direktora Hrvatskih voda, i to s više na nižu stručnu spremu, odnosno s VSS na VŠS.
Bukmir, naime, ima višu stručnu spremu građevinskog smjera, a za zamjenika direktora Hrvatskih voda potrebna je fakultetska diploma. Bukmir jučer nije želio govoriti za medije. U telefonskom razgovoru za Jutarnji je kazao da neće ništa komentirati jer je već sve rekao u priopćenju. Bukmira također za Božu Petrova, predsjednika Sabora iz redova Mosta, vežu i kumske veze, a zaposlen je od 2013. godine u gradskom komunalnom poduzeću Vodovod Metković, gdje radi na europskim projektima. Bukmir je, kaže, sam odustao od te funkcije i to je za njega završena priča.
Ostat će raditi u gradskom komunalnom poduzeću u Metkoviću, u koje je došao iz privatne građevinske tvrtke svoga oca, BM d.o.o., koja je, pak, u stečaju. Tvrtka se u problemima našla 2008., kad je u Financijskom izvješću za tu godinu direktor Mladen Ante Bukmir naveo: “Poduzeće se osvjedočilo da za nj na tržištu nema bilo kakvih poslova, ponegdje samo privatnih, nema izbora osim reduciranja troškova na najmanju mjeru, smanjenja broja zaposlenih, što je već i učinjeno. Perspektive, izgleda, postoje samo u sve većim poteškoćama. Novo vrijeme nije optimistično, djelatnost graditeljstva uopće loše će prolaziti (kroz) vrijeme koje je pred nama, pa i ovo malo poduzeće će prolaziti sve lošije”.
Tvrtka je 2015. otišla u stečaj, a bavila se građevinom odnosno visokogradnjom, i to od 1995. godine. Ostvarivala je posljednjih godina male prihode 2012. je prijavila samo 29.400 kuna, 2013. godine 43.800 kuna, a 2014. 33.400 kuna. Financijska agencija je u studenome prošle godine poslala Zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka.
“Na dan 1. rujna 2015. dužnik u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 747 dana, u ukupnom iznosu od 18.374,30 kuna, u koji iznos je uračunata kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima”.
Osobno “guranje”
Bukmir je jučer u priopćenju naveo da je sve što je u životu postigao sam.
- Ostvario sam to sam, vlastitim trudom i zalaganjem u realnom sektoru - navodi. Također se pohvalio da je Metković d.o.o., otkad u njemu radi posljednje tri godine, realizirao projekte vrijedne više od 30 milijuna kuna, i to preko europskih fondova i drugih izvora.
- Pod mojim vodstvom radi se na projektu Aglomeracija Metković vrijednom 275 milijuna kuna, na što sam iznimno ponosan - pojasnio je Bukmir. Grmoja je jučer rekao da Most nema veze s tim pokušajem zapošljavanja te da je osobno “gurao” Bukmira iz Metkovića u Zagreb.

27. travanj 2024 01:42