StoryEditorOCM
KorčulaTONE SMEĆA ZATRPALE JADRAN

I Korčula se guši u plastičnom otpadu: "Jesu li ovi iz Vlade normalni?!"

Piše DV
11. siječnja 2018. - 18:30

Tone smeća koje su se u zadnje vrijeme natjerane južinom 'smjestile' u dubrovački akvatorij bile su zaista stravičan prizor, no iako je Dubrovniku više manje smeće očišćeno, s južinom još nije gotovo - gomile smeća doplutale su na Korčulu. Jadranski web portal Morski.hr  donosi priču o 'puno važnijoj bitki od one na sjeveru, koju nažalost gubimo'.

"To izgleda više nije ni vijest, posebno nakon posljednje katastrofalne situacije u kojoj su Dubrovčani smeće pristiglo od južnih susjeda tjednima čistili s površine. Ono što je usput završilo na dnu mora i u želucima riba – koga briga. Hrvatska je ionako na novim promidžbenim spotovima Hrvatske turističke zajednice „Full of life“. Full of life? Mislite full of shit", stanovnik Korčule kratko odgovara na slogan Hrvatske turističke zajednice na promidžbenim spotovima kojim poručuju kako je Hrvatska "Full of life". Danas je već treći put u svega par mjeseci primoran grabiti tuđe smeće oko svoje male ribarske brodice.", piše Morski.hr.

Korčulani su bijesni ali i zabrinuti za zdravlje i pitaju se 'jesu li ovi u Vladi normalni'. Ne bune se samo Dubrovčani i Korčulani, posljednjih tjedana pristižu poruke stanovnika Šipana, Lopuda, Mljeta, Pelješca, Visa i Dugog otoka, a o svemu se oglasio i GreenPeace pismom ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću.

"Tek oko 30% plastičnog otpada koji je ušao u sustav upravljanja otpadom bilo je reciklirano u EU u 2014. Ostatak je otišao na odlagališta ili je spaljen. U 2012. godini 27 zemalja EU-a izvezlo je polovicu plastičnog otpada prikupljenog za recikliranje, tj. 3,4 milijuna tona plastike procijenjene vrijednosti 1,7 milijardi eura (od čega 87% u Kinu).  Premda prednjači u rješavanju drugih ekoloških problema, EU nije poduze dovoljne mjere za rješavanje problema onečišćenja plastikom i zadržavanja vrijednih resursa u gospodarstvu". Zahtijevaju i da se zauzme da važne mjere za uklanjanje onečišćenja plastikom ali i njezino smanjenje budu ugrađeni u zakone Europske unije. Pozivaju na uključenje u borbu protiv onečišćenja plastikom ali i na peticiju "Spasimo Mediteran od najezde plastike" koju možete potpisati OVDJE.

24. travanj 2024 21:51