StoryEditorOCM
KorčulaSUTRA OTVARANJE LEDENOG PARKA

Počinje Advent u Korčuli

16. prosinca 2017. - 22:42

I ove će godine Korčulani uživati u Adventu u svom gradu, a glavna adventska atrakcija,  Ledeni park, od sutra će biti otvoren za sve klizače.

Priprema korčulanskog klizališta Ledeni park ove je godine trajala šest dana. Veliki šator na Trgu pomirenja, odnosno na Spomeniku, tek nekoliko metara od mora, postavljen je u utorak, u srijedu je počelo hlađenje vodene površine, a prve će klizače primiti već sutra. Korčulanske mažoretkinje će u 10:00 sati na Plokati izvesti prigodni program otvaranja nakon čega će nekolicina djece izvesti probno klizanje na ledu. Za sve otočane i poluotočane klizalište će otvoriti sutra u 19:00 sati pa sve do 8. siječnja 2018. godine.

Postavljanje klizališta nekoliko metara od mora je veliki izazov. Da bi se održala potrebna temperatura, voda za led hladit će se 24 sata dnevno. Klizači će klizati na ledu debljine 8 centimetara za čije je stvaranje bilo potrebno nekoliko dana. Nakon jednog sata klizanja, oštećena površina leda će se ostrugati te, zalijevanjem vode i hlađenjem, vratiti na istu debljinu. Za održavanje leda zaduženi su djelatnici KTD-a Hober, kao i za održavanje tehnike, šatora, okoliša, najma klizaljki i održavanje reda unutar klizališta.

Na Ledenom parku veličine 200 kvadratnih metara može istodobno klizati 60 klizača, naručeno je ukupno 80 pari klizaljki od broja 25 do broja 50, a jedan sat klizanja u jutarnjim satima od 10:00 do 16:00 koštat će 15 kuna, odnosno 20 kuna od 16:00 do 22:00 sata. Osim toga, kako bi privukao što veći broj ljudi u grad, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris poklanja besplatan parking u popodnevnim satima na istočnoj rivi i kraj trgovačkog centra Tommy sve do kraja trajanja Adventa, odnosno do 8. siječnja.

Novost ovogodišnjeg Adventa u Korčuli su četiri adventske kućice. Kako doznajemo od gradonačlenika Fabrisa, prostora prije ulaza u samo klizalište ove godine neće biti, a obične klupe koje su do sad koristili ugostitelji zamijenit će kućice – dvije manje površine 6m2, i dvije veće od 9m2. KTD Hober je za iznos od 60 tisuća kuna s uključenim PDV-om kupio spomenute kućice koje će ubuduće iznajmljivati ugostiteljima ne samo tijekom adventskog programa, već i za ostale ljetne manifestacije na Plokati.

Korčulani će Novu 2018. godinu dočekati na Plokati uz popularnu grupu Dalmatino te vatromet u ponoć. Nažalost, interesa stranih gostiju za Advent u Korčuli još uvijek nema, a HTP Korčula otvorit će vrata samo jednog hotela – Korčula De La Ville i to samo do 3. siječnja.

„Volio bih da se HTP Korčula malo više uključi u ovakve manifestacije, nisam siguran hoće li ove godine biti otvoreni Bistre i Arula za doček Nove godine. Volio bih da je i Turistička zajednica Grada Korčule u malo boljem stanju pa da, zajedno sa Centrom za kulturu Korčula, preuzme organizaciju korčulanskog Adventa i sličnih manifestacija tijekom godine. Ovo je druga godina da organiziramo Advent u Korčuli kojeg financira Grad Korčula zajedno s KTD-om Hober, no bez obzira na financije glavni nam je cilj osjetiti taj zajednički duh. Nadam se mladosti iz otoka i poluotoka koja će za vrijeme božićnih blagdana doći na Plokatu, želim da provedemo malo vremena svi zajedno i da se pripremimo za nadolazeću 2018. godinu. Tijekom ljeta svi mi puno toga žrtvujemo za turiste, ovo je nešto za nas, da se i mi malo zabavimo, družimo i odmorimo“. – poručio je gradonačelnik Fabris.

Grad Korčula će za Advent izdvojiti otprilike 300 tisuća kuna.

Dora Mikelić

23. travanj 2024 15:30