StoryEditorOCM
KorčulaREKORDNA TURISTIČKA SEZONA U KORČULI

FENOMENALNA POSEZONA Korčula je otkrivena, naše vrijeme tek dolazi!

Piše Dora Mikelić
5. prosinca 2017. - 19:58

U prvih 11 mjeseci u Korčuli je ostvareno preko 400 tisuća noćenja što je 15 posto više u odnosu na prošlu godinu, a predsezona je bila bolja za čak 30 posto dok posezona još uvijek traje. Korčulani su navikli da turistička sezona počinje tek u lipnju, a završava sredinom listopada pa su im turisti, koje još uvijek sretnu ulicama kako fotografiraju grad boreći se s burom, prava atrakcija. Ove se godine, kako doznajemo iz Turističke zajednice Grada Korčule, bilježi rekordan broj gostiju.
„U prvih 11 mjeseci ostvareno je gotovo 416 tisuća noćenja što je, u odnosu na prošlu godinu kad je u istom periodu ostvareno oko 360 tisuća noćenja, povećanje od čak 15 posto na području Grada Korčule. S obzirom na porast broja noćenja ali i broja dolazaka, možemo reći kako smo ove godine imali rekordnu turističku sezonu u Korčuli“. – naglasila je Hana Turudić, direktorica TZG Korčule.
Rekordan je bio i broj gostiju u predsezoni u kojoj je zabilježen porast od čak 30 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a posezona još uvijek traje. Od početka listopada do početka prosinca ove godine, Korčulu je posjetilo više od 65 tisuća turista. Kako navodi direktorica Hana Turudić, bolji rezultati u predsezoni i posezoni posebno su bitni kako bi olakšali svima koji rade u turizmu. Turisti, koji dolaze prije i nakon glavne sezone, su bolji potrošači, nisu orijentirani samo na sunce i more već koriste brojne druge usluge poput izleta, te imaju više vremena za suvenirnice i ugostiteljske objekte. Proteklih godina svjedočili smo činjenici od dva mjeseca visoke sezone koja je naglo počinjala i naglo prestajala.
Osim rekordnog broja gostiju, Hana Turudić je zadovoljna i s dobnom i nacionalnom strukturom gostiju koje su ove godine u skladu sa strategijom razvoja turizma u Korčuli. Ovisno o tome radi li se o tradicionalnim gostima koji su već upoznati s ljepotama Korčule ili o udaljenosti pojedine zemlje od Hrvatske, napravljene su ciljane tržišne skupine koje su i bolji potrošači. Tako je ove godine u Korčuli najviše bilo Britanaca i Iraca, čak 75 posto više u odnosu na prošlu godinu, Amerikanaca je bilo 42 posto više, a Slovenaca, Nijemaca, Poljaka i Francuza je bilo približno jednako kao i prošle godine dok je Talijana bilo nešto manje nego inače. Broj turista „ostalih nacionalnosti“ kao što su Kinezi, ili pak gosti iz skandinavskih zemalja je također u porastu. Manji broj Talijana ne zabrinjava vodstvo TZG Korčule budući da su primarna tržišta ili ciljane skupine za narednih 10 godina upravo Velika Britanija, Njemačka, Francuska i skandinavske zemlje.
Rekordan broj gostiju Hana Turudić pripisuje povećanju katamaranskih linija za otok Korčulu, poboljšanju usluge, ali i velikom trudu i radu.
„U proteklih 5 godina naša se usluga povećala i poboljšala u svim segmentima. Uložili smo puno truda i rada i razlika je očita što pokazuju i rezultati. Jako sam zadovoljna i veselim se onome što nas čeka. Dogodine očekujemo još bolju sezonu s još većim brojem gostiju, ali i veću financijsku dobit koju ćemo, između ostalog, ostvariti i povećavanjem boravišne pristojbe“. – najavila je.
Boravišna prostojba koju plaća iznajmljivač nije se povećala od 1994. godine, odnosno od osnivanja TZG Korčule, a za 2018. povećat će se sa 7 na 8 kuna. Radi se o povećanju od 15 posto, objašnjava Hana Turudić, koje će puno značiti Gradu Korčuli jer će se ostvarena dobit uložiti u održavanje plaža i infrastrukture. A upravo su čisto more i plaže ono u što moramo najprije ulagati.
„Moramo sačuvati čistoću mora po kojoj smo poznati, posjećuje nas sve veći broj ljudi što naša infrastruktura ne prati. Moramo ulagati u jedinstveni i povezani kanalizacijski sustav i pročišćivače. Osim toga, nedostaje nam hotelskih smještajnih kapaciteta koji su npr. na Hvaru nositelji turizma. S Hvarom nas često uspoređuju, no mi nismo Hvar i ne želimo biti „party island“, Korčula je otkrivena i naše vrijeme tek dolazi“. – poručila je Hana Turudić.

19. travanj 2024 17:12