StoryEditorOCM
KorčulaUZ BLAGDAN SVIH SVETIH

Biskup Uzinić blagoslovio restauriranu oltarnu palu u Blatu

Piše DV
Foto: HRZ i Dubrovačka biskupija
1. studenog 2017. - 16:51

Nakon višegodišnje restauracije u Hrvatskom restauratorskom zavodu,  oltarna pala Svih Svetih vraćena je na glavni oltar župne crkve Svih Svetih u Blatu na Korčuli. Na blagdan Svih Svetih, biskup mons. Mate Uzinić je blagoslovio oltarnu palu.

Korčulani su oltarnu palu naručili 1550. godine. Talijanski slikar Girolamo da Santa Croce iz Bergama uz glavni panel naslikao je i manju sliku "Gospe s Kristom". Pozlaćeni drveni okvir renesansnoga stila objedinjavao je veliku palu sa slikom Gospe do 1745. godine kad je cjelina smještena u novi mramorni oltar u kojem je i danas.

Centralni lik sv. Petra prikazanog u papinskom ornatu okružen je mnoštvom svetačkih likova i . Na skalinima, podno svetaca, nalaze se tri anđela svirača. Prikaz violine, koju drži jedan od anđela, jedan je od tri najstarija poznata prikaza tog instrumenta u Europi.
 
"Slika je bila zatečena u jako lošem stanju. Zbog nestabilnih klimatskih uvjeta pretrpjela je brojna oštećenja i više puta je restaurirana. 
O stanju i osjetljivosti umjetnine najbolje govori to da je za potrebe fotografiranja izgrađena posebna skela da se sliku ne bi moralo pomicati ili uspravljati. U tom polozaju su  započeti prvi istražni radovi, infracrvena i ultraviolentna snimanja te podljepljivanjem boje i podloge. Vrlo dugotrajno i zahtjevno uklanjanje preslika nad originalnim slojem boje, ukazalo je na postojanje originalnog sloja i sačuvanost gotovo svih lica svetaca, što se zbog debelih slojeva preslika, činilo potpuno nepovratno. Tijekom restauracije smo napravili konsolidaciju nosioca i neodgovarajući parketažni sustav zamijenili  novim.
Jedini način da se umjetnina sigurno vrati na njeno izvorno mjesto, na oltar, bila je izrada klimatkse kutije unutar koje će oltarna pala biti u kontroliranim uvjetima.
 
Restauratorski zahvat proteklog vikenda Katarina Alamat Kusijanović i Sandra Šustić, predstavile su i u Splitu na međunarodnoj konferenciji RECH4 posvećenoj problematici retuša."

Restauratorski tim:
Voditeljica radova: Katrina Alamat Kusijanovic
Suradnici: Antonio Blašković, Ivana Ćustović, Elio Karamatić, Sanja Pujo, Mara Kolić Pustić i Sandra Šustić
 

17. travanj 2024 11:04