StoryEditorOCM
KorčulaPRVI SLUŽBENI POSJET PREDSJEDNICE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ KORČULI

GRABAR KITAROVIĆ Čitanje je temelj obrazovanja za život

Piše Dora MikelićFoto: Dora Mikelić, Emil Brčić, Tatjana Vigna, Mima Drušković
27. listopada 2017. - 11:53

Tijekom jednodnevnog posjeta otoku Korčuli, predsjednica se jučer družila s korčulanskim školarcima, posjetila je brodogradilište Radež, degustirala je velolučke tradicionalne slastice te je uživala u izvedbi viteškog plesa moreške.

Danas, u popodnevnim satima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović po prvi put je službeno posjetila Grad Korčulu. U pratnji  ministra državne imovine Gorana Marića, saborskog zastupnika Branka Bačića,župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, zamjenika župana Joška Cebala, domaćina gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa i svih otočkih načelnika, predsjednica je prisustvovala programu u kino Sali Centra za kulturu Korčula koji su joj pripremili učenici Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule.

Budući da je listopad mjesec u kojem se obilježava Mjesec hrvatske knjige, program dočeka hrvatskoj predsjednici bio je osmišljen u okviru projekta Hrvatska čita, pa su korčulanski mališani čitali svoje literarne uratke zajedno s akademikom i književnikom Lukom Paljetkom.

„Iznimno je lijepo biti u Korčuli, hvala na toplom dočeku kojeg ste mi priredili. Projekt Hrvatska čita pokrenuli smo zbog tužnog podatka koji navodi kako prosječni hrvatski državljanin pročita manje od jedne knjige godišnje. Čitanje je temelj obrazovanja i napretka u životu, to mi je bila jedna od najdražih aktivnosti u djetinstvu i to je jedan od razloga zašto sam danas vaša predsjednica“ – poručila je okupljenima Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon što je odgovorila na pitanja školaraca te primila njihove radove na poklon, predsjednica je produžila na zapadni dio otoka, u Blato, gdje je posjetila još uvijek vitalno brodogradilište Radež i pripadajući industrijski pogon u uvali Bristva. Nakon Blata, predsjednica je uživala u folklornom programu u Veloj Luci nakon čega se vratila u Korčulu gdje su članovi HGD-a Sv. Cecilija odigrali tradicionalni, viteški ples morešku. Nakon službenog dijela posjeta, predsjednica će s pratnjom večerati u poznatom korčulanskom restoranu Adio Mare.

„Svakom otoku je čast ugostiti predsjednicu i naravno da nam njen dolazak jako puno znači. Protokol u Korčuli je bio malo strog iz sigurnosnih razloga, no kako je sve teklo bez problema tako je i posjet bio sve opušteniji. Ovlasti hrvatske predsjednice nisu izvršne, ali moram reći kako mi je iznimno drago što se upoznala s našim problemima jer svojim utjecajem može ubrzati njihovo rješavanje“. – zaključio je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

Iako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije dvije godine, za vrijeme katastrofalnih požara u Smokvici, neformalno obišla požarišta, ovo je njen prvi službeni posjet Korčuli u sklopu sedmodnevnog premještanja predsjedničkog ureda iz Zagreba u Dubrovnik. Osim Korčule, predsjednica je danas posjetila i Ston gdje je održan radni sastanak vezan za izgradnju Pelješkog mosta nakon čega je uslijedilo druženje u Orebiću s vinarima iz cijele županije. Predsjednica će sutra posjetiti Lastovo, Mljet i Šipan, u subotu dolinu Neretve, a u nedjelju će se u Dubrovniku pridružiti proslavi 25. obljetnice pobjede i oslobađanja hrvatskog juga.

 

18. travanj 2024 12:12