Županija Korčula

JEDINSTVENO PJESKOVITO POLJE

Vinogradari odlučili stati na kraj sadnji maslina i smilja

JEDINSTVENO PJESKOVITO POLJE

Trend sadnje maslina i drugih trajnih kultura u pjeskovitom Lumbarajskom polju polako, ali sigurno ugrožava uzgoj autohtone sorte bijelog vina grk čemu je Udruga vinogradara i vinara Grk-Lumbarda odlučila stati na kraj.

Udruga vinogradara i vinara Grk-Lumbarda osnovana je prije nešto više od dvije godine.

– Povod osnivanja udruge je zaštita Lumbarajskog polja s ciljem da se u njemu proizvede što više grka, a jedini način je proglašenje polja značajnim krajobrazom, odnosno zaštićenim krajolikom karakterističnih obilježja. Svjedočimo trendu sadnje trajnih kultura na Lumbarajskom polju koje nisu vinogradi, jedna od najučestalijih je maslina kao i smilje, a veliki problem je i korov na dijelovima polja koja nisu obrađena - objasnila je Maja Cebalo, tajnica Udruge.

Osim što površinom zauzimaju mjesto grku, loza uz maslinike je slaba i daje loš urod budući da joj maslina crpi sve hranjive tvari iz zemlje.

– Sve su to kulture koje nisu karakteristične za Lumbarajsko polje – naglasila je Maja dodajući kako je osim vinove loze u polju poželjno saditi grahorice na iskrčenim parcelama jer obogaćuju zemlju dušikom.

Iako se još uvijek se ne nazire kraj postupku proglašenja Lumbarajskog polja značajnim krajobrazom, Maja je uvjerena u pozitivan ishod.

– Odluku o proglašenju polja značajnim krajobrazom donosi Županija, a zahtjev predaje Općina na prijedlog vinogradara, odnosno udruge. Mi smo to napravili prije dvije i pol godine i do sada se ništa nije dogodilo. Prošlu smo godinu ponovili prijedlog nakon čega smo dobili odgovor kako trebamo pričekati promjenu urbanističkog plana. Da bi se neko područje proglasilo značajnim krajobrazom treba zadovoljavati uvjete, a Lumbarajsko polje ima sve predispozicije koje još treba uobličiti elaboratima. Znači imamo još puno posla – pojašnjava Maja Cebalo.

Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Dubrovački vjesnik seli u Atlant centar

Dubrovački vjesnik seli u Atlant centar
Oglasna služba Dubrovačkog vjesnika  od ponedjeljka 18. prosinca 2017. radit će na novoj adresi, dr. Ante Starče...
Dubrovački vjesnik seli u Atlant centar