StoryEditorOCM
KorčulaUČENICI OSNOVNE ŠKOLE PETAR KANAVELIĆ

Mali Korčulani obilježili Međunarodni dan mira

Piše Dora Mikelić Foto: Dora Mikelić
23. rujna 2017. - 20:09

Učenici od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule, obilježili su jučer Međunarodni dan mira. Nakon što su posjetili spomenik poginulim borcima NOB-a na Trgu pomirenja, učenici su, obučeni u bijele majice i s porukama mira, prošetali gradom do katedrale Sv. Marka gdje su trećaši i četvrtaši izveli prigodni program.

„Prvo smo se na Trgu pomirenja upoznali s pojmovima poput Prvi i Drugi svjetski rat te smo istaknuli važnost mira. Djeci je bitno objasniti što je to zapravo mir i zašto je on važan, zato i organiziramo obilježvanja Međunarodnog dana mira već nekoliko godina za redom, a trećaši i četvrtaši pripreme i prigodni program“ – objasnila je Meri Amadeo, učiteljica razredne nastave te organizatorica proslave Dana mira.

Kako bi djeci objasnili kako je mir univerzalan pojam koji je jednako bitan i drugim narodima i kulturama, svake godine jedna od lokacija okupljanja je i zapadna riva, odnosno mjesto gdje je u zemlji postavljen tzv. stup mira. Korčulanski stup mira je omanji obelisk koje su 28. listopada 2002. godine postavili predstavnici Udruge svjetske molitve za mir. Osim u Korčuli, prije 15 godina predstavnici udruge obeliske su postavili i u mnogim drugim gradovima diljem Europe i svijeta s natpisom „Neka mir zavlada na zemlji“.

Inače, Međunarodni dan mira obilježava se 21. rujna svake godine. Utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.
Dora Mikelić

24. travanj 2024 13:14