Županija Korčula

OD 3. DO 31. KOLOVOZA U GALERIJI SIVE ZONE

Jestive gerilske košnica u Korčuli

OD 3. DO 31. KOLOVOZA U GALERIJI SIVE ZONE

Udruga Siva zona, koja djeluje u Korčuli više od 10 godina, zadužena je za promicanje suvremene audio i vizualne umjetnosti na kulturnoj periferiji otoka, u tom tonu i ovog puta, Korčuli predstavljaju vrlo zanimljivu izložbu jestivih, umjetničkih košnica.

Od urbanih koncerata, književnih festivala, izložba slika i fotografija, koncerata klasične glazbe, predstava i predstavljanja knjiga pa sve do suvremene audio vizualne umjetnosti – sve to ovog ljeta možete pronaći na listi događanja u gradu Korčuli. Za ovo zadnje zadužena je udruga Siva zona koja već 11 godina Korčulanima i posjetiteljima nudi širi kontekst kulture i umjetnosti predstavljajući modernu kulturnu i umjetničku produkciju sagledanu u širem političkom i društvenom kontekstu.

Ovog ljeta, izložbeni prostor Sive zone posjetit će AnneMarie Maes, umjetnica i istraživačica iz Belgija koja je svoju inspiraciju pronašla u pčelama. Maes je na neobičan i kreativan „uradi sam“ (DIY) način spojila umjetnost i znanost, a nakon što je utemeljila Urban bee lab/Urbani pčelinji laboratorij u Belgiji, postala je i pionirka umjetničko-znanstvenog izražaja te je svoje radove izlagala diljem Europe i svijeta. Nakon Istanbula, Buenos Airesa, Praga, Rige, Barcelone, Berlina, njene jestive košnice bit će izložene i u Korčuli.

Izložba progovara i dijelom rješava aktualno pitanje izumiranje pčelinjih kolonija u sve zagađenijoj okolini u kojoj živimo nudeći rješenje koje nije samo znanstveno, već je neobičan i zanimljiv spoj znanosti i umjetničkog izričaja kako bi, ne samo pružila pčelama nova i prikladna staništa, nego i podigla svijest o ekozagađivanju. Autorica koristi biorazgradive materijale poput biljnih tvari i propolisa te gljive i bakterije zajedno sa stanicama kvasca stvarajući razne oblike bio-plastike od kojih radi „gerilske košnice“ koje su pčelama privlačne, otpornije su na zagađeni okoliš naseljenih područja i gradova, a istodobno su i jestive.

Takva košnica može biti smještena u bilo kakvu vrstu okruženja, od divlje prirode do velegrada, a glavni cilj je omogućiti pčelama koje su izgubile prirodna staništa da se skuće. Takva košnica nema komercijalnu svrhu eksploatacije u svrhu proizvodnje pčela, već služi kao podrška pčelinjoj koloniji i oprašivanju. Osim toga, takva košnica je i umjetničko djelo, vizualno izrazito privlačno i zanimljivo.

U galeriji slika možete vidjeti 3D printane objekte od biorazgradive plastike i keramike te instalaciju Invisible garden, sliku iz knjige Alchimia Nova spomenute autorice. Ostale jestive, gerilske košnice možete pogledati u galeriji Sive zone na adresi Kovački prolaz 2 (kraj estetskog centra In) od 3. do 31. kolovoza. Kustos izložbe je Darko Fritz uz potporu Ministarstva kulture RH, Zaklade kultura nova, HTP-a Korčula/Korčula Hotels i Grada Korčule.
Dora Mikelić

Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Stiže nova nagla promjena vremena

Stiže nova nagla promjena vremena
Unatoč početku druge polovine kolovoza, vrućina ne posustaje. Dapače. Do subote će biti sve toplije, ponegdje i ...
Stiže nova nagla promjena vremena

Osušio se okoliš 'Sub Citya'

Osušio se okoliš 'Sub Citya'
Tijekom otvaranja župskog trgovačkog centra Sub City-a mnogi su se divili njegovom zelenom okolišu. U prekrasno ...
Osušio se okoliš 'Sub Citya'