StoryEditorOCM
KorčulaO ŽENAMA STIJENAMA

Počinje šesti Festival od riči ŠUŠUR!

Piše Dora Mikelić
2. kolovoza 2017. - 17:48

Nekoliko je ljetnih događaja na otoku za koje možemo reći da obilježe korčulanske vruće noći, a jedan od njih je već tradicionalni Festival od riči ŠUŠUR!, koji će nas ove godine počastiti s čak dvije književne večeri i to 6. i 7. kolovoza.

Pet 'šušureta', Jana Dolečki, Marina Giunio, Nevena Janković, Nataša Janković i Danka Dimitrijević, iz Zagreba, Splita i Beograda, redom zaljubljenice u Korčulu i pisanu riječ, u želji da uzburkaju more i brodove, te da otjeraju letargiju i komarce osmislile su festival od riči na kojem svake godine poznati spisatelji iz regije obrađuju i pričaju o nekoj drugoj literarnoj temi. Ove godine raspravljat će se o Ženama Stijenama, a kako će na festivalu gostovati i neki muški autori, ipak neće sve ostati među (že)nama, što je i geslo ovogodišnjeg Šušura.

Budući da je književnost ženskog roda, Šušur će ove godine u goste pozvati regionalne autorice i autore koji u svojim djelima tematiziraju i propituju ženski identitet i rodnu različitost. Šestog i sedmog kolovoza, s početkom u 21 sat, osvježenje u lijepim riječima i večernjem povjetarcu potražit će publika svih uzrasta i raznih nacionalnih pripadnosti.

U kamenom krilu starog grada Korčule na trgu ispred katedrale Sv. Marka, Vedrana Rudan i Olja Savičević Ivančević pričat će o svojim heroinama, Lamija Begagić i Tanja Šljivar raspravljat će o prisutnosti žena u književnosti i na kulturnoj sceni, a da ne ostane sve među ženama, Boris Miljković i Sven Popović će reći što misle o muško-ženskim likovima i ulogama u postmoderističkom društvu. Za dobru atmosferu i duhovita, a pametna pitanja, pobrinut će se rodno izbalansirani moderatorski duo u sastavu Mima Simić i Dinko Kreho.

Razgovor s književnicima nastavit će se u nešto neformalnijem formatu na velikoj fešti u ljetnom kinu u ponedjeljak, nakon službenog programa, gdje će se za glazbeni program pobrinuti DJ Ewox, poznati obožavatelj žena.

U nedjelju, šestog kolovoza, dječja radionica radnog naziva Žene Stijene, u suradnji s portalom djeca.hr s početkom u 18 sati će ispred crkve Sv. Petra zabaviti i educirati mališane, čije ćete rukotvorine susretati danima kasnije po korčulanskim štradama i pijacama.

Osim pet 'šušureta', kao i svake godine, organizaciji i podršci ovogodišnjeg izdanja festivala od riči pridružili su se Udruga kulturne akcije KULA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, fondacija Jan Michalski iz Švicarske, Turistička zajednica Grada Korčule, Proto iz Beograda, Korčula Hotels, BLOCKFREI iz Beča, portal djeca.hr te Centar za kulturu Korčula i Dječji vrtić Korčula.

19. travanj 2024 16:49