StoryEditorOCM
KorčulaRENOVACIJA TRAJALA GOTOVO 10 GODINA

KORČULA Predstavljeni novi prostori Hrvatskog glazbenog društva Sv. Cecilija

Piše Dora Mikelić
30. srpnja 2017. - 14:19

Članovi Hrvatskog glazbenog društva Sv. Cecilija iz Korčule otvorili su vrata novouređenog prostora čija je renovacija trajala gotovo 10 godina.

Radovi na renovaciji prostora, koja je u sklopu prostorija danima na korištenje HGD-u Sv. Cecilija, započeli su još 2008. godine. Prostor, inače u vlasništvu Grada Korčule, je srušen tijekom Drugog svjetskog rata te je godinama bio zatrpan raznim otpadom. Nakon prošle turističke sezone, uprava društva odlučila je izdvojiti sredstva za renovaciju prostora, otprilike 80 tisuća kuna.

„Završni radovi, koje je u potpunosti financiralo društvo, započeli su u ožujku ove godine. Renoviranjem ovih otprilike pedesetak kvadratnih metara, društvo je dobilo vrlo lijepu i ugodnu prostoriju za druženje, ali i za probe muzike, klape ili zbora. Budući da planiramo u budućnosti oformiti dodatne sekcije pri društvu, ovakva nam je prostorija bila nužna. Sad u isto vrijeme probe mogu imati muzika i zbor ili klapa“. – objasnio je presjednik HGD-a Sv. Cecilija, prof. Velebit Veršić.
Nakon što je dominikanac K. Gerbić blagoslovio prostoriju, predsjednik društva Veršić je prerezao crvenu vrpcu u društu gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa nakon čega je uslijedilo prigodno čašćenje i druženje. Veršić je naglasio kako će društvo nastaviti s radovima nakon tradicionalnog božićnog koncerta, renovirat će još jednu prostoriju koja se nalazi u sklopu prostora koje koristi HGD Sv. Cecilija. U tom prostoru predviđeni su administrativni uredi društva, a namjerava se i zatvoriti postojeći ulaz te na istom mjestu izgraditi novi sanitarni čvor.

HGD Sv. Cecilija osnovano je 1883. godine kao prvo pjevačko društvo u Dalmaciji. Danas  broji više od 200 članova i četiri sekcije, orkestar limene glazbe, mješoviti pjevački zbor, mješovitu klapu te morešku.
Dora Mikelić
 

25. travanj 2024 01:34