StoryEditorOCM
KorčulaNAJBOLJI UDIČARI ŽUPANIJE U PRIGRADICI

Tko donese premalu ribu, odmah je diskvalificiran

Piše DV
12. lipnja 2017. - 17:40

Prigradica, malo ribarsko naselje u blizni Blata na otoku Korčuli, prošle nedjelje ugostilo je najbolje ribolovce županije. Nekad trgovačka luka, danas turistička poslastica za one željne mira i tišine, Prigradica je i ove godine bila domaćin Županijskom prvenstu u udičarenju iz obale za seniore, seniorke i mlade.
Organizator natjecanja jedna je od najstarijih otočkih udruga, Športska ribolovna udruga Pagar iz Blata koja godine svoga osnutka broji u desetljećima. Formalno je registrirana krajem '60-ih, no današnji tajnik Ante Sardelić ističe kako je postojala još i prije okupljajući ljude zainteresirane za taj tradicionalni, ali ozbiljni i plemeniti sport-ribarenje. Natjecanju su se priključila četiri kluba u županiji, natjecalo se tridesetak ribara i ribarica pokušavajući uloviti što veću ribu u prigradičkom akvatoriju.
„Prigradica kao uvala i kao naselje je izuzetno pogodna za organizaciju ovakvog natjecanja, u akvatoriju je ribolovna zona, more je izrazito čisto, a do lovnog sektora se može doći automobilom. Kao i svake godine, i ove smo se potrudili našim gostima i natjecateljima pružiti što bolju uslugu i biti što bolji domaćini“ – ispričao nam je Ante Sardelić, dugogodišnji tajnik ŠRU Pagar.
Natjecanje je trajalo pet sati, lovilo se ribarskim štapom. Svaki je natjecatelj dobio svoj sektor za lov širok osam metara te 2,5 kg mušula i 25 dkg liganja za mamac. Prema pravilima loviti se nije smjelo ni lijevo ni desno, samo ravno, a nakon dva i pol sata svaki natjecatelj se pomiče za dva mjesta naprijed mijenjajući postu ili lošu ribarsku sreću. Dok traje natjecanje, sektorski suci zapisuju svaku ulovljenu ribu, zaštićena riba manja od 18 cm mora biti prepoznata i vraćena u more. U slučaju da neki natjecatelj donese manju zaštićenu ribu na konačno vaganje, bit će odmah diskvalificiran. Nezaštićena riba manja do 10 cm također se vraća u more, na konačnom vaganju može donijeti samo negativne bodove. Nakon peterostanog ribarskog obračuna svi natjecatelji donose ulove na vaganje glavnom sucu, jedan gram donosi jedan bod. U ulozi glavnog suca ove godine je bio Ante Sardelić zajedno s opunomoćenikom Saveza sportova Dubrovačko-neretvanske županije Davorom Dabrovićem. Iako je natjecanje pratilo lijepo vrijeme bez velikih valove i bez oseke kad riba, kako kažu stari „ne grize“, ulov je ove godine bio slabiji nego proteklih. Najveću ribu od 105 g. ulovio je jedan od najmlađih natjecatelja, 16-godišnji Leo Ratković. Nakon natjecanja podijelila su se odličja najboljima uz prigodnu zabavu u restoranu Prigradica.
U kategoriji U16 prvo mjesto osvojio je Marin Market iz ŠRD-a Glavoč s 230 godova, srebrnu medalju osvojio Dino Kapor iz ŠRU-e Pagar dok je bronca pripala Leu Ratkoviću iz PŠRD-a Batala. U kategoriji seniorki najbolja je bila Ivana Biško, slijedile su je Nela Žaknić te Vanja Prižmić Ivanišević, sve tri iz ŠRU-e Pagar. U kategoriji seniora velikom prednošću prvo mjesto je osvojio Mario Šljuka iz PŠRD-a Batala, Bruno Market iz ŠRD-a Glavoč je bio drugi, a Damir Telenta iz ŠRU-e Pagar treći. Ekipno, u dvije kategorije, U16 i seniorskoj za žene, najbolji su bili ribari Športske ribolovne udruge Pagar dok je Športsko-ribolovno društvo Batala osvojilo ekipno prvo mjesto u kategoriji seniora.
Dora Mikelić

18. travanj 2024 23:49