StoryEditorOCM
KorčulaGODIŠNJA SKUPŠTINA

KORČULANSKO-PELJEŠKO SRCE U osam godina prikupljeno dva milijuna kuna

Piše PSD.
17. svibnja 2017. - 17:42

Prošlog ponedjeljka, u atriju Centra za kulturu Grada Korčule, održana je godišnja Skupština humanitarne Udruge Korčulansko – Pelješko srce na kojoj su se okupili članovi udruge i simpatizeri s otoka i poluotoka.

Udruga „Korčulansko –Pelješko srce“ osnovana je u Korčuli 2009. godine s ciljem da pomogne zdravstvenoj službi otoka Korčule i poluotoka Pelješca u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila, najčešćih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama. U osam godina postojan donirano je čak dva milijuna kuna opreme Domu zdravlja u Korčuli čime je tehnički u potpunosti opremljen dijagnostički kardiološki centar u koji dolaze i liječe se pacijenti s područja cijelog otoka Korčule i dijela poluotoka Pelješca, a te usluge pacijenti ostvaruju isključivo putem liječničke uputnice.
Prošle godine udruga je donacijskim sredstvima nabavila i najmoderniji ultrazvuk srca američke firme General electric vrijedan oko 950 tisuća kuna s kojim se mogu obavljati najsuvremenije pretrage srca 3D i 4D tehnologijom.

Osim toga, Korčulansko-pelješko srce provodi razne aktivnosti iz prevencije bolesti srca i krvnih žila putem raznih medija i organiziranjem javno zdravstvenih manifestacija. Glavna svrha aktivnosti je upoznavanje mlađih dobnih skupina stanovništva s načinima zdravog života, ukazujući pri tom na opasnosti od ovisnosti kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

„Iskoristit ću priliku i javno se zahvaliti svim donatorima i prijateljima udruge koji podupiru naš rad. U prvom redu to je naš najaktivniji član Mirko Šain, zatim Grad Korčula, najveći donator prilikom prikupljanja sredstava zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Andrije Fabrisa kao i grupi naših iseljenika iz New Zealanda, većinom podrijetlom iz Pupnata, na čelu s Nikšom Farcem iz Oacklanda. Istaknuo bih i naročito dobru suradnju sa Srednjom školom u Korčuli, odnosno profesorima Katarinom Oreb, Vanom Veršić i Antom Skokandićem“ – istaknuo je prim.dr.med. Davor Podbevšek, predsjednik udruge.

Udruga „ Korčulansko- Pelješko srce“ želi proširivati aktivnosti uz još veće uključivanje stanovništva u svoje članstvo sa željom da Korčula i Pelješac budu mjesta zdravog načina življenja.

Dora Mikelić

26. travanj 2024 05:24