StoryEditorOCM
KorčulaOsnovna škola Petar Kanavelić iz Korčule

I učenici i nastavnici u ružičastom

Piše Dora Mikelić
Foto Andrea Tedeschi, Nikola Granić, Ružica Žuvela
22. veljače 2017. - 23:54

Osnovna škola Petar Kanavelić iz Korčule danas je bila cijela u ružičastom. Nesvakidašnjim prizorom učenika, ali i nastavnika u ružičastim majicama, drugu godinu za redom uključili su se u program prevencije vršnjačkog nasilja. Pink Shirt Day, odnosno Dan ružičastih majica, obilježava se svake zadnje srijede u veljači još od 2007. godine kad je dječak u jednoj kanadskoj školi na nastavu došao u ružičastoj majici kako bi dao podršku majci oboljeloj od raka dojke. Zbog boje majice doživio je vrijeđanje i maltretiranje od svojih vršnjaka. Uskoro je sve više prijatelja i poznanika dječaka dolazilo u školu u ružičastoj majici kako bi mu dali podršku, ali i osudili nasilničko ponašanje. S vremenom se običaj oblačenja ružičaste majice proširio svijetom postavši simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.
„OŠ Petar Kanavelić već dvije godine sudjeluje u Danu ružičastih majica. Na taj način pokušavamo potaknuti učenike i nastavnike da razmisle što je točno nasilje, da razmisle o oblicima nasilja te kako da na nasilje reagiraju. Radi se o velikom problemu među djecom i mladima. Konvencija o pravima djeteta i silni drugi dokumenti trebali bi zaštiti djecu, no padaju u vodu kad pogledamo koliko još uvijek ima djece, ponajprije u našoj blizini, koja svakodnevno trpe različite vrste nasilja od vršnjaka. Naš školski preventivni program jedan je od načina na koji se borimo protiv toga, kroz radionice s djecom i roditeljima, a i Dan ružičastih majica ima ulogu podignuti svijest o problemu koji je prisutan“ – objasnila je Ružica Žuvela, školski pedagog.
Tijekom velikog odmora učenici i nastavnici obučeni u ružičasto na školskom su dvorištu oblikovali veliko srce poslavši jasnu poruku kako su protiv nasilja.

 

19. travanj 2024 16:14