StoryEditorOCM
KorčulaPOČELE POKLADNE RADOSTI

OSMA KARNEVALSKA SMOTRA Maškare zavladale korčulanskim općinama

Piše Dora Mikelić
20. siječnja 2017. - 10:59

„Stajun od maškara“ jedno je od najveselijih i omiljenih perioda svih otočana. Još od davnine, maškare, poklade ili munde održavaju se u svim otočkim mjestima donoseći veselje i zabavu za vrijeme dugih i hladnih zimskih noći. Koliko se radost maškaranja shvaća ozbiljno svjedoči i činjenica kako na otoku Korčuli aktivno djeluje čak pet pokladnih udruga i to Trtajun iz Vela Luke, Krulić iz Blata, Vilani iz Žrnova, Samostalna republika Lumbarda iz Lumbarde i Bonkulovići iz Korčule. Maškarani članovi svih udruga našli su se prošlu subotu na jednom mjestu – u Vela Luci.

Osma smotra karnevalskih udruga započela je u Vela Luci prošlog vikenda. Čalnovi svih pokladnih udruga, uz pratnju narodne glazbe, prošetali su mjestom do trga Krive palme gdje je načelnik Općine Vela Luka predao ključ i vlast u ruke Trtajuna, odnosno predsjednika udruge Darka Dragojevića koji će mjestom vladati sve do kraja veljače. Nakon primopredaje vlasti, „bivši“ je načelnik na maloj rivi spustio općinsku zastavu, a novi vladar Dragojević podigao trtajunsku zastavu kao simbol vladavine maškara. Nakon pokladne manifestacije, maškarana zabava nastavila se u hotelu Korkyra.

Načelnici općina diljem otoka svaku će sljedeću subotu predati vlast maškaranim vladarima. Ove godine maškarani period traje duže nego inače, čak šest tjedana, a završava pokladnim utorkom 28. veljače. Svaku subotu maškarana zabava održat će se u drugom mjestu, a kako naglašava predsjednik Trtajuna Dragojević, maškarane skupine dolaze jedne drugima u goste održavajući tradiciju i prijateljstva, ali i zabave do jutarnjih sati.

17. travanj 2024 15:30