StoryEditorOCM
KorčulaNAJPOZNATIJI KLARINET NA OTOKU

<strong>Božićna turneja starog klarineta</strong>

Piše Dora Mikelić
3. siječnja 2017. - 16:23

Gotovo svako mjesto na otoku Korčuli ima orkestar limene glazbe koje djeluje samostalno ili pri nekom kulturnom ili glazbenom društvu. Božićni blagdani dio su godine kad glazbenici na svečanim koncertima pokažu što su sve radili proteklih 12 mjeseci. Prije samih nastupa svirači, većinom amateri, su uzbuđeni, a njihovi voditelji nervozni u želji da publici pruže najbolju izvedbu. Bitno je naglasiti kako su u proteklih desetak godina orkestri diljem otoka napredovali do zavidne razine. Razlog tome možemo pronaći u činjenici da su, od Korčule do Vela Luke, dirigentske štapiće polako ali sigurno preuzeli mladi, akademski školovani glazbenici koji su u ljubav prema limenom zvuku dodali i veliku količinu profesionalizma. Rivalstvo je sigurno motiv svakom orkestru biti što bolji, ali osim natjecanju ove godine smo svjedočili i prijateljstvu. Osim što orekstri vole međusobno „posuđivati“ i „dijeliti“ svirače, ove godine podijelili su i jedan instrument – klarinet, koji je svoju partu odsvirao na čak četiri božićna koncerta diljem otoka.
Sve o famoznom klarinetu isrpičao nam je njegov vlasnik, profesor klarineta i poznato glazbeno lice Korčule, Alen Krajančić. Radi se o njegovom drugom klarinetu s kojim je prošao cijelo glazbeno obrazovanje, osnovnu i srednju glazbenu školu te glazbenu akademiju. Klarinet je star 22 godine, marke Buffet Crampon RC, iz onih starijih serija proizvodnje kad se pazilo na vrstu i kvalitetu drva što mu je dalo poseban zvuk i izvrstan ton. Inače, naglasio je Alen, takav instrument se rijetko kad posuđuje, ali ovogodišnji splet okolnosti rezultirao je njegovom božićnom turnejom.
„Sve je počelo koncertom HGD-a Sv. Cecilija. Moj kolega Gabrijel Tomić, također akademski glazbenik koji je preuzeo vodstvo orkestra spomenutog društva, ove godine je i svirao na tom koncertu. Dan prije njegov klarinet je pukao pa me zamolio da mu posudim svoga. Tri dana kasnije taj isti klarinet je zasvirao na koncertu KUD-a Moreške. Naime, naš prvi klarinetist Domino Nobilo je slomio ruku pa je njegovu ulogu preuzela Marija Žanetić. Kako bi postigao što bolji zvuk, posudio sam joj svoj klarinet u kojeg imam povjerenja u tom smislu“ – uz smijeh je objasnio te nastavio: „Samo nekoliko dana nakon tog koncerta Garbijel me nazvao da dođem pomoći, odnosno svirati na koncertu Narodne glazbe u Smokvici. Gabrijel je vodstvo smokviškog orkestra nedavno preuzeo od mene i sa zadovoljstvom sam odsvirao partu na istom klarinetu. Isto to sam napravio nekoliko dana kasnije na koncertu Narodne glazbe KU Ivo Lozica iz Lumbarde na poziv voditelja Nikice Radovana. Instrument se rijetko posuđuje i uvijek biram kome ću ga dati u ruke, ali zadovoljan sam njegovim ovogodišnjim angažmanom“.
Osim starim klarinetom, Alen Krajančić može se pohvaliti i najboljim orkestrom na otoku. Preuzevši limenu glazbu KUD-a Moreške prije 11 godina napravio je preokret u zvuku i repertoaru svih otočkih orkestara. Božićni koncert KUD-a Moreške istaknuo se kvalitetom i izvedbom koja se može mjeriti s ponajboljim amaterskim orkestrima u Hrvatskoj. Ako tome dodamo činjenicu kako je većini tih orkestara, pa tako i KUD-a Moreške, osnovna uloga da budu pratnja viteškoj igri moreški ili folkloru, dolazimo do zaključka kako se repertoari za božićne koncerte uvježbavaju samo dva mjeseca u godini. Alen naglašava kako je jako zadovoljan u kojem smjeru limena glazba na otoku Korčuli napreduje, svaki orkestar zvuči drugačije, svaki je poprimio karakteristike mjesta iz kojeg dolazi, svaki ima prepoznatljivi ton. Njegov će klarinet možda dogodine zasvirati i na više koncerata, ali ostaje simbol prijateljstva među korčulanskim muzičarima.

26. travanj 2024 09:51