StoryEditorOCM
KorčulaPROJEKT AKCIJSKE GRUPE LAG 5

Korčula - osniva se kamp za darovitu djecu

Piše Dora Mikelić
30. prosinca 2016. - 15:45

Lokalna agencijska grupa, odnosno LAG 5 i njegova voditeljica Marija Roglić pokreću Fond za darovitu djecu na području koje j eu sastavu te akcijske grupe. Planira se da će u naredne tri godine LAG 5 odvojiti dio sredstava od članarina, smanjit troškove ureda te prikupiti dodatna sredstva od donacija.

Prikupljenim novcima stipendirat će najmanje desetoro darovite djece iz područja STEM-a, odnosno prirodoslovlja, tehnologije i inženjerstva, a krajnji cilj projekta je osnivanje Centra za istraživanje i razvoj sa svom potrebnom opremom u kojem će, uz vodstvo stručnjaka, darovita djeca osnovnih škola LAG 5 područja usmjeravati i razvijati svoje talente.
Fond će prve stipendije podijeliti u rujnu 2019. godine, a do kraja iste godine funkcionirat će kao samostalna zaklada s lokalnim centrom. Od ukupno 54 LAG-a u Hrvatskoj većina njih već sad može pokrenuti i financirati isti projekt za svoje područje, no za sad LAG 5 je jedini koji preuzima inicijativu.

Ideju o osnivanju Fonda za darovitu djecu Marija Roglić dobila je tijekom suradnje s Anom Bedalov, profesoricom fizike sa Sveučilišta u Splitu koja je već sudjelovala u sličnim projektima, te profesorom geografije Antonijom Morićem Španićem koji je, zajedno s prof. Bedalov, jedan od pokretača Učeničke STEM Akademije. Budući da, kako je navela prof. Bedalov, ozbiljna istraživanja pokazuju da je najviše uspješnih inžinjera, znanstvenika i tehnologa današnjice poteklo iz ruralnih sredina, a ne gradskih sredina, ciljana skupina su učenici koji teritorijalno pripadaju LAG-u 5.

Učenici više izloženi prirodi skloniji su prirodnim znanostima, a u ruralnim sredinama nemaju preduvjete kojima bi razvijali svoje sposobnosti. Upravo će ovaj projekt poboljšati kvalitetu obrazovanja i uvesti dodatnu skrb za darovitu djecu u STEM-u.
„Ideja je da intezivnom štednjom i donacijama prikupimo najmanje 70 tisuća kuna, odnosno oko tisuću eura po djetetu za godinu dana. Darovito dijete će uz pomno razrađeni kurikulum i vodstvo stručnjaka u slobodno vrijeme razvijati svoje talente. To je prva faza projekta, druga faza je osnivanje centra za istraživanje i razvoj u kojem će ta djeca na vrhunskoj opremi vršiti pokuse i istraživanja. Bit će to mali inkubatori znanja, a lokacija centra je za sad nepoznata. Natječaj za lokaciju raspisat ćemo krajem 2019.“ – objasnila je Marija Roglić, voditeljica LAG-a 5.

Iako za sad jedinice lokalne samouprave kao i ostali LAG-ovi u Hrvatskoj ne pokazuju preveliku zainteresiranost, dobra je vijest kako će se u projekt uključiti Dubrovačko-neretvanska županija. Projekt će biti uvršten u Strategiju razvoja ljudskih potencijala županije. Inače, LAG 5 pokriva veliko područje, nešto manje od tisuću km2, čak 12 jedinica lokalne samouprave, 11 općina i jedan grad – gotovo 28 tisuća stanovnika. Djeluje već četiri godine na području otoka Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca i Dubrovačkog primorja i za sad je jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj.
 

24. travanj 2024 20:35