StoryEditorOCM
KorčulaVJEŽBA NA KORČULI

Kako se obraniti od terorista?

Piše Dora Mikelić
17. prosinca 2016. - 09:49

Županijska lučka uprava Korčula održala je u petak opću vježbu sigurnosne zaštite pomorskih brodova i luka na zapadnoj korčulanskoj rivi koja je inače predviđena za pristanak kruzera i međunarodnih brodova. Pretpostavka vježbe simulirala je eksplozivnu napravu na motornom brodu Athena. Brodski časnik obavijestio je časnika sigurnosti Županijske lučke uprave Korčula, ovog puta Mladen Vilović, nakon čega je on odmah obavijestio Županijski centar 112. Županijski centar 112 poziva sve žurne službe kao i pirotehničare iz PU Dubrovačko-neretvanske te proglašava drugi stupanj sigurnosne zaštite, evakuira posadu broda i putnike u potpunosti ispraznivši zapadnu rivu.
„U vježbi su, osim Županijske lučke uprave, sudjelovali i vatrogasci DVD-a Korčula, Hitna medicinska pomoć DNŽ, policija PP Korčula, djelatnici KTD-a Hober i ACI Marine Korčula, te naravno pirotehničari kojima su pomogli ronioci Ekološko ronilačkog kluba Korčula. Nakon što su pirotehničari odnijeli eksplozivnu napravu, ronioci kluba su provjerili dno broda zaključivši kako nema ništa sumnjivo. Cilj vježbe je provjera spremnosti svih sudionika, ali ne samo to. Korčula je međunarodna luka, djelatnici naših žurnih službi kao i građani moraju shvatiti da ovakva situacija, s obzirom na sve što se trenutno događa u svijetu, može postati stvarnost“. –naglasio je Vedran Leleković, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula.
Budući da je Korčula međunarodna luka, kako je naveo ravnatelj Leleković, podliježe Međunarodnom pravilniku o sigurnosnoj zašititi brodova i lučkih prostora prema kojoj je učestalost ovakvih vježbi propisana jedanput godišnje. Nakon što je simulacija proglašena uspješnom, ostalo je pitanje nedostatka pirotehničara u luci kao što je Korčula.
„Iako je Korčula vrlo prometna luka tijekom ljetnih mjeseci, u slučaju dojave o eksplozivnoj napravi moramo kontaktirati pirotehničare PU Dubrovačko-neretvanske. Korčuli je potreban pirotehničar i o tome sam već nekoliko puta razgovarao s nadležnim ljudima u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu. Nadamo se kako ćemo uskoro riješiti taj problem“ – najavio je ravnatelj Leleković.
Dora Mikelić

24. travanj 2024 20:38