StoryEditorOCM
KorčulaGRADSKO VIJEĆE

KORČULA Ima li vladajuća koalicija stabilnu većinu?

Piše Dora Mikelić
3. prosinca 2016. - 11:48

Nakon što su krajem rujna napustili 15. sjednicu Gradskog vijeća Grada Korčule, vijećnici SDP-a i HNS-a odlučili su na 16. sjednici podržati jednu od najvažnijih odluka vijeća – Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Korčule.
Odluka o II. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Korčule donijeta je prošlog utorka, točno dva dana prije isteka zakonskog roka. Prilikom predlaganja ove vrlo bitne točke dnevnog reda, vladajuća kolalicija HDZ-HSS-HSP AS uopće nije osigurala potrebnih osam ruka za donošenje odluke. Kako navode iz GO SDP Korčula, ovo nije prvi takav slučaj, a sve zbog političke netrepeljivosti koalicijskih partnera.

„Posljednja, 16. sjednica Gradskog vijeća predstavlja vidljiv primjer neodgovornosti i nebrige prilikom obnašanja vlasti. Na sjednici je, glasovima oporbenih vijećnika, donešena odluka o II. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Korčule. Predložiti ovako važnu točku dnevnog reda, a pritom nemati osiguranu većinu u prethodnim konzultacijama, makar i s oporbom koja je od početka ovog saziva Gradskog vijeća pokazala konstruktivnost i želju za suradnjom, prestavlja politički diletantizam u najgorem obliku. Ako, sad već imaginarna, većina u Gradskom vijeću nije sposobna zatomiti svoju međusobnu netrpeljivost kada se radi o ovako važnom dokumetu, ima li nade da će to napraviti u budućnosti?“ – stoji u priopćenju GO SDP Korčula.

Gradonačelnika Andrija Fabris je još jedanput zahvalio vijećnicima SDP-a i HNS-a što su bili prisutni na vijeću i držali kvorum. Ima li vladajuća koalicija stabilnu većinu ne može sa sigurnošću ustvrditi :
„HDZ ima problem s jednim svojim vijećnikom koji je zbog obiteljskih problema, odnosno smrti roditelja, nije mogao biti prisutan na nekoliko sjednica. Vijećnica Kapor je bila ukupno na četiri ili pet vijeća, a na posljednjoj sjednici vijećnik HSS-a, iako član vladajuće koalicije, izjasnio se kao suzdržan. Vijeće je šaroliko, nije jednostavno kad imate većinu osigurati da svi uvijek budu prisutni na svjednici“ – zaključio je Fabris.

Zahvaljujući rukama oporbenih vijećnika donešena je odluka o Izmjenama i dopunama prostornog plana, odnosno o ukidanju Generalnog urbanističkog plana Korčula (GUP) te ukidanju Provedbenog urbanističkog plana Korčula i Medvinjak (PUP). Radi se o dokumentima koji su nastali '80.-ih godina prošlog stoljeća, predstavljali su planove starije generacije nastale u drugačijim društveno-političkim i pravnim okvirima. Njihova provedba stvarale je značajne poteškoće građanima i investitorima.

Potrebno je naglasiti kako je postupak izrade Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana započeo još 2011. godine. Prijedlog je vijećnicima prezentiran tek u utorak na sjednici, dva dana prije isteka zakonskog roka, nakon kojeg bi cijeli postupak trebao započeti ponovno uz financijske gubitke. Do takvog scenarija ovaj put nije došlo, GUP Korčula te PUP Korčula i Medvinjak stavljaju se izvan snage, a gradonačelnik najavljuje dodatne Izmjene i dopune Prostornog plana :

„Planiramo početkom 2017. nove Izmjene i dopune prostornog plana. Izračun je pokazao kako Grad Korčula ima više od 80% iskorištenog građevinskog područja, stekli su se zakonski uvjeti za proširenje građevinskih zona. Grad možda već kroz 2017. godinu krene u projekt društvene stanogradnje, odnosno u izgradnju POS stanova. Poznato je kako u našem gradu, osim radnih mjesta za visokoobrazovani kadar, nedostaje i solucija za rješavanje stambenih pitanja“ – najavio je Fabris.
 

25. travanj 2024 18:43