StoryEditorOCM
KorčulaObilježena deseta obljetnica Hrvatskog otočnog proizvoda na Lošinju

Cukarin i Škatula predstavljali Korčulu

Piše Dora Mikelić
30. studenog 2016. - 19:57

Prošlog je vikenda projekt Hrvatski otočki prozvod proslavio deseti rođendan. Obljetnici, kojoj je domaćin bio otok Lošinj, prisustvovao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s nekolicinom ministara, župana i gradonačelnika među kojima je bio i gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris. Prilikom svečanosti dodijeljena je i oznaka Hrvatski otočki proizvod koju je dodijelilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 2016. godini za 68 otočkih proizvođača, odnosno 111 proizvoda. Među njima istaknule su se Smiljana Matijaca i Josipa Barčić koje su predstavljale Korčulu.
Oznaka Hrvatski otočki proizvod (HOP) dodjeljuje se proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu, a pritom su udovoljili  brojnim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije, kako ističu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Proizvod s oznakom, osim što ima značajnu turističku, tradicionalnu i gospodarsku vrijednost, kao projekt pozitivno utječe i na razvoj hrvatskih otoka. Smiljani Matijaci, vlasnici sad već kultne korčulanske slastičarne Cukarin, ovo je deveta oznaka HOP i jedna od najdražih:
„Prvu oznaku sam dobila 2007., a ovogodišnja se odnosi na moj posljednji proizvod medenjak Moreška Korčula. Ideju o medenjaku imam već deset godina, napravljen je od otočkog meda, ulja, rogača.. Izgledom podsijeća na starinski novac perper, za dizajn pečata je zaslušan Roko Jeričevič iz RodeDizajn, a za etiketu Marina Perić koja se krije iza branda Štraca T-shirt. Za svoje kolače dobila sam brojna priznanja, ali ovo mi je vrlo bitno jer se kao promotor HOP-a zaista trudim da cijela ta priča dopre do kupaca i gostiju. Također pomažem proizvođačima s oznakom koji nemaju svoje prodajno mjesto, prodajem njihove proizvode“. – ispričala nam je Smiljana Matijaca.
Osim nove oznake, vlasnica obrta Cukarin dobila je i priznanje za izniman doprinos projektu HOP kojeg svojim radom i trudom provodi već dugih deset godina. S druge strane, Josipa Barčić je vrata šarmantne slastičarne Škatula u predgrađu Korčule otvorila tek prije dvije godine. Na Lošinju dobila je svoje prve oznake, čak njih sedam i to za klašun, kekse od lavande, kekse od rogača, broštulane mindele, krokant, džem od naranče i limun kremu. Tvrdi kako oznaka HOP daje dodatnu ozbiljnost i težinu prezentirajući proizvod u boljem svjetlu.
U deset godina provođenja projekta oznaku je dobilo ukupno 249 otočkih proizvođača za 739 proizvoda s otoka Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašmana, Iža, Murtera, Oliba, Kornata, Rave, Silbe, Zlarina i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima kao i suvenirima i nematerijalnoj baštini.


 

22. travanj 2024 05:13