StoryEditorOCM
KorčulaK'O ŽENA

VIŠNJA LJUBIČIĆ „Naš pravosudni sustav ohrabruje zlostavljanje nad ženama“

Piše Dora Mikelić
26. studenog 2016. - 22:23

Kolektiv radijske emisije za ravnopravnost spolova „K'o žena“, koja se emitira u eteru Radija Korčule svakog drugog petka, jučer je ugostio pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnju Ljubičić povodom obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Inicijative i udruge diljem Hrvatske raznim akcijama i prosvjedima obilježile su dan borbe protiv nasilja prisjećajući se žena koje su ubijene od strane svojih muških partnera, supružnika i bližih članova obitelji. U emisiji „K'o žena“ pravobraniteljica je istaknula kako brojka ubijenih žena godinama raste. U posljednjih deset godina godišnji broj ubijenih žena bio je između 9 i 13, dok je u 2015. porastao na 16, a ova godina koja još nije zaključena broji čak 18 ubijenih žena od čega su se četiri ubojstva dogodila u posljednja dva mjeseca. Radi se o teškim ubojstvima žena od strane bivših ili sadašnjih partnera ili onih iz emocionalnih veza koje su trajale manje od tri godine.
Pravobraniteljica Ljubičić je naglasila kako institucije, a pogotovo pravosuđe u Hrvatskoj, podupire i ohrabruje ubojstva žena budući da sva ta ubojstva, ali i drugi zločini nasilja, silovanja ili nanošenja teških fizičkih ozljeda nisu adekvatno procesuirana, odnosno počinitelju se dodjeljuju najblaže kazne.
-Ako izostane snažna sankcija sudstva prema počinitelju kaznenog djela, tada možemo očekivati kako će u sljedećem slučaju on biti još brutalniji te kako će ostvariti naum kojeg je imao namjeru napraviti i u prvom slučaju, a to je krajnje ubojstvo partnerice. Poruka mora biti snažna i jasna od strane pravosudnog sustava, onaj koji vrši nasilje će biti sankcioniran, žrtva treba imati povjerenja u institucije, žrtva treba imati sigurnost kod svjedočenja i žrtva treba imati osjećaj sigurnosti u svom domu ili skloništu – naglasila je pravobraniteljica Ljubičić.
Budući da pravosuđe, kao ni država sa svim ostalim institucijama ne procesuira adekvatno zločine femicida, odnosno ubojstva žena zato što su žene, jučerašnji dan bio je idealna prilika da se nizom prosvjednih akcija od Splita do Zagreba pozove državu na odgovornost za čak 18 ubijenih žena u 2016. godini. Prosvjednom valu pod nazivom „16 dana aktivizma“ (od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog do Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca ) pridružila se i Korčula. Kolektiv radijske emisije „K'o žena“ je osim gostovanja Višnje Ljubičić razvio i transparent „PREUZMITE ODGOVORNOST“ na ulazi u stari grad.
Radijska emisija o ravnopravnosti spolova „K'o žena“ je prošlogodišnja dobitnica HURIN-ove nagrade „Zlatni mikrofon“ za najbolje radijsko dostignuće u 2015. godini. U eteru Radija Korčule emitira se gotovo tri godine tijekom kojih je ugostila mnoga poznata lica poput Vedrane Rudan i Aleksandra Stankovića.
 

26. travanj 2024 04:52