StoryEditorOCM
KorčulaBageri na Korčuli

Prolaz Tri sulara dobit će sasvim novi izgled

Piše Dora Mikelić
29. listopada 2016. - 21:36

Ulica Prolaz Tri sulara jedna je od najprometnijih ulica u užem centru grada s većim brojem poslovnih prostora, ali i tzv. crni kutak Korčule. Već dvadesetak godina ulica se priprema za renovaciju, a česte poplave i izbijanje otpadnih voda uzrok su nezadovoljstva i negodovanja građana. Prije nekoliko dana započeli su radovi na kompletnoj renovaciji ulice čiji se završetak očekuje krajem godine.
Grad Korčula je u suradnji s razvojnom agencijom KORA prijavio projekt „Komunalna infrastruktura Prolaza Tri sulara“ na natječaj Programa razvoja otoka 2016. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je sredstva u iznosu od 480 tisuća kuna, a projekt obuhvaća obnovu vodoopskrbnog cjevovoda, fekalnog kolektora i sustava oborinske odvodnje kao i popločavanje ulice kamenom i izgradnje rampe za invalide. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 800 tisuća kuna, ostatak sredstava osigurat će Grad Korčula iz fonda za Otočki razvoj u kojem se trenutno nalazi nešto manje od 4 milijuna kuna.
„Kad smo odstranili betonski pokrov shvatili smo da je on namanji problem, ono što nas je dočekalo ispod nismo očekivali. Sve instalacije su katastrofalno napravljene i čudim se kako su ikako funkcionirale. Ovim projektom neće se riješiti samo vidljivi problem poplava, već i kompletne instalacije koje su puno veći zalogaj, od kanalizacije i oborinskih voda do telefenije i optičkih vodova. Uputili smo zahtjev MRRFEU za isplatu cjelokupnog iznosa budući da Korčula, kao i većina otočkih i priobalnih gradova, ima kratak rok izvođenja radova zbog turističke sezone. Ministarstvo je uvažilo zahtjev, nadam se kako će radovi biti gotovi već oko Božića“. – naglasio je gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris.
Osim sanacije Prolaza Tri sulara, u Korčuli je u tijeku još nekoliko kapitalnih projekata. U predgrađu Zagradac trenutno su u izgradnji dodatna parkirna mjesta i nogostup na Dubrovačkoj cesti. Osim toga u tijeku su radovi na Domu kulture. Ministarstvo kulture odobrilo je 100 tisuća kuna sredstava kojima se mijenjaju otvori koji nisu bili promijenjeni tijekom nedavne renovacije. Novi otvori povećat će energetsku učinkovitost te će imati drvene grilje prema zahtjevima konzervatora. Ono što najviše veseli Korčulane je najava ovogodišnjeg Adventa: „Iskoristit ću priliku da pozovem sve ugostitelje i obrtnike da se jave u Grad Korčulu kako bi iznajmili kućice za ovogodišnji korčulanski Advent. Također najavljujem kako ćemo ove godine sve otočane i poluotočane razveseliti klizalištem u centru Korčule, na Spomeniku. Klizalište će, prema trenutnim predviđanjima, biti otvoreno od 1. prosinca do 15. siječnja 2017.“- najavio je Andrija Fabris.
 

20. travanj 2024 14:29