StoryEditorOCM
KorčulaDJEČJI TJEDAN NA KORČULI

Najmlađi Korčulani proslavili svoj tjedan

Piše Dora Mikelić
13. listopada 2016. - 17:17

Pod motom „Ljubav djeci prije svega“ Savez društava Naša djeca Hrvatske već više od 30 godina prvi tjedan u listopadu obilježava Dječji tjedan. Svaki Dječji tjedan započinje u ponedjeljak, Međunarodnim danom djeteta, nastavlja se nizom dječjih aktivnosti, a u Korčuli se završava veselom feštom na Trgu pomirenja (Spomeniku) koju organizira Osnovna škola Petar Kanavelić.
Budući da ih je prošli petak omela kiša i loše vrijeme, nastavnice i ostali školski djelatnici OŠ Petar Kanavelić jučer su na Trgu pomirenja u Korčuli na nabolji način zaključili Dječji tjedan. Osnovna škola zajedno s područnim školama već dugi niz godina obilježava Dječji tjedan različitim aktivnostima kojima se djeca posebno raduju. Učiteljice razredne nastave kao i stručne službe škole tijekom tog veselog tjedan provode prigodno odabrane igre, kreativne radionice i sportske aktivnosti. Ove godine izrađivali su se šareni brodići od papira, puštali baloni s porukama mira i nenasilja, crtao se grad i škola kakvu djeca žele i zamišljaju, djeca su poslala poruke gradonačelniku Grada Korčule Andriji Fabrisu u kojima piše što bi trebalo promijeniti u gradu i što najviše priželjkuju. Osim toga, djeca su se natjecala u trčanju noseći šiške na žlicama i knjige na glavi, a veći dio događaja obilježile su dječje pjesme i nastupi kojima su pozivali na ljubav. Trajni cilj ovog događaja, kao i obilježavanja Dječjeg tjedna, je usmjeriti pozornost prema potrebama, pravima i mjestu svakog djeteta u društvenoj zajednici.
„Konvencija o pravima djeteta i silni drugi dokumenti koji bi trebali zaštiti padaju u vodu dok još uvijek, ponajprije u našoj blizini, imamo djecu koja su zanemarena, pedagoški zapuštena i koja svakodnevno trpe različite vrste nasilja. Naš školski preventivni program jedan je od načina kojim se pokušavamo boriti protiv toga, kroz radionice s djecom i roditeljima. Trudimo se i želimo da odrasli čuju glas djece kako bi ovaj svijet postao bolje mjesto za život“. – izjavila je školska pedagogica Ružica Žuvela.
Dora Mikelić
 

20. travanj 2024 15:00