StoryEditorOCM
KorčulaSEZONA NE POPUŠTA

Stotine njemačkih biciklista pedalirali Korčulom

Piše Dora Mikelić
10. listopada 2016. - 22:12

U organizaciji Bavarske radiotelevizije Bayerisher Rundfunk i TZG Korčule održana biciklijada na kojoj je sudjelovalo 350 biciklista iz Njemačke.
Doplovili su jučer oko 14:00 sati na Korčulu putničkim brodom-kruzerom MS Berlin koji nudi organizirana putovanja Mediteranom. Bavarska radiotelevizija Bayerisher Rundfunk ovakve biciklijade već godinama organizira u Istri, a ove godine odlučili su promijeniti destinaciju budući da im se područje Grada Korčule učinilo pogodnim za rekreativno pedaliranje. MS Berlin na Korčulu je doplovio iz Venecije, a već danas ponovno se vratio u Italiju nakon čega će nastaviti plovidbu za Albaniju i Grčku. Na brodu ima ukupno 370 putnika od čega ih je čak 350 odlučilo sudjelovati na biciklijadi.
„Organizator je kontaktirao Turističku zajednicu početkom rujna sa željom da se biciklijada organizira u Korčuli. Tražili su od nas pomoć pri osiguravanju staze, policijske pratnje, dobivanju raznih dozvola i organizaciju medicinskog tima. Ovogodišnja biciklijada je probna, u slučaju da budu zadovoljni organizirat ćemo je ponovno“. – naglasila je Hana Turudić, direktorica TZG Korčule.
Biciklisti koji su jučer odvozili 25 kilometara na Korčuli nisu profesionalci i većinom su starije životne dobi. Staza od Korčule do malog ribarskog naselja Račišće i nazad duga je ukupno 25 kilometara, a budući da nema većih uzvišenja prilagođena je biciklistima. Sudionike je pratio autobus u slučaju da je netko želio odustati od utrke, a kolonu koja je bila podjeljena u 14 manjih grupa s vodičima pratili su policijski automobili. Oko 18:00 sati većina biciklista se vratila u Korčulu bez većih poteškoća. Bitno je spomenuti kako biciklijada nije bila natjecateljskog karaktera već način aktivnog razgledavanja i upoznavanja otoka.
Hana Turudić napomenula je kako je ovakav događaj od velikog značaja za Korčulu. Već u narednih nekoliko dana u njemačkim medijima objavit će se prvi pisani članci i radijski prilozi o ovom događaju, a cjelovita reportaža Bayerisher Rundfunk-a emitirat će se oko Božića. Također je istaknula kako je Korčula prepoznata kao odlična destinacija za cikloturizam s velikom mrežom staza koje koristi lokalno stanovništvo i koje se mogu ponuditi posjetiteljima. No bitno je naučiti komunicirati i surađivati s biciklistima na cesti. Na svu sreću većih nesreća do sad nije bilo, ali moramo više osvijestiti njihovo sudjelovanje u prometu, istaknula je.

Dora Mikelić

01. svibanj 2024 01:13