StoryEditorOCM
KorčulaJEDINI IZ ŽUPANIJE

DVD Korčula na državnom natjecanju vatrogasaca

Piše Dora Mikelić Foto: Dora Mikelić
7. listopada 2016. - 21:09

Na 7. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske koje je održano u Puli prošlog vikenda, DVD Korčula nastupilo je kao jedino vatrogasno društvo iz Dubrovačko-neretvanske županije.
U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice te uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Istarske županije, na Sportsko-rekreacijskom centru Uljanik u Puli prošlog vikenda održano je državno natjecanje vatrogasaca Republike Hrvatske.
Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 221 natjecateljsko odjeljenje vatrogasaca iz Hrvatske te gosti iz PGD Hajdoše iz Slovenije i predstavnici Koruške iz Austrije.
Među 223 ekipe kao jedini predstavnici otoka Korčule i Dubrovačko-neretvanske županije nastupili su članovi DVD-a Korčula i to u dva odjeljenja, muško i žensko, svako po deset natjecatelja. Natjecanje se sastojalo od vejžbe i štafete, za vježbu treba biti obučen u svim vatrogasnim radnjama dok štafeta ocjenjuje brzinu.
„Vježba simulira nastup na požaru, odnosno sve uloge koje vatrogasac mora odraditi, od nabave vode do navale i zapovjedništva. Na ovaj način, kroz natjecanja, mladi ljudi se pripremaju za intervencije. Ekipa koja se natjecala na državnom prvenstvu je temelj vatrogasnoga društva u Korčuli, gotovo su svi prošli veći broj različitih natjecanja, a kroz ovakve događaje postaju punopravni članovi društva i vješti vatrogasci“ – naglasio je zapovjednik DVD-a Korčula Žitomir Lozica.
Pravo na nastup na državnom natjecanju Korčulani su ostvarili na izlučnom vatrogasnom natjecanju u Splitu gdje su ostvarili vrlo dobar rezultat. Budući da kvalifikacija na državno prvenstvo nije jednostavna, svi sudionici, s obzirom na broj bodova ostvarenim na izlučnim natjecanjima, dobivaju medalje. Prva trećina od ukupnog broja ekipa dobila je zlatnu, druga trćina srebrnu, a treća bronačnu. Korčulani su se vratili s bronačanim medaljama. Za dodatna odličja i pehare morat će više trenirati u narednih četiri godine, odnosno do sljedećeg državnog natjecanja.
Dora Mikelić
 

25. travanj 2024 06:25