StoryEditorOCM
KorčulaVESELJE U TREĆOJ DOBI

Obilježen Dan za starije i nemoćne osobe na Korčuli

Piše Dora Mikelić
5. listopada 2016. - 11:38

Prigodnim programom obilježen je Međunarodni dan starijih osoba i Dan Doma za starije i nemoćne osobe u Korčuli. Kao i prijašnjih godina okupio se veći broj djelatnika, gostiju, članova obitelji, djece i političkih dužnosnika obilježivši i čestitajući korisnicima, uz pjesmu i veselje, njihov dan.

Nakon blagoslova kojeg je uputio župnik don Frano Kuraja, pristune je pozdravio ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Korčuli Darko Tarle naglasivši kako je u posljednjih godinu dana broj korisnika ostao isti, njih 42, kao i broj djelatnika, ukupno 17, te je čestitao štićenicima doma njihov dan, zahvalio se djelatnicima kao i kolegicama iz Doma za starije i teško bolesne odrasle osobe Majka Marija Petković iz Blata i djelatnicama Gradskog društva Crvenog križa Korčula koje su svojim prisustvom uveličale svečanost. Korisnicima doma čestitao je i dogradonačelnik Marko Skokandić uz želje za dobro zdravlje i da što duže ostanu s nama.

Kao i svake godine, djelatnici doma posebno su se potrudili uveličati Međunarodni dan starijih osoba kako bi se korisnici doma opustili i što bolje zabavili. Pjesmom i osmjesima starije su počastila djeca iz Dječjeg vrtića Korčula, a za ugodnu atmosferu zaduženi su bili Ante Petković i Dražen Burazer iz Dua Sol uz popularni i rado slušani dalmatinski glazbeni repertoar. Okupljenima se predstavila i nova socijalna radnica Dina Cvjetičanin Marinović naglasivši kako se prethodna praksa aktivnog starenja u domu nastavlja kako bi svi korisnici unatoč godinama i starosti mogli biti aktivni u društvu te je najavila kako će dom uskoro imati službenu facebook stranicu, a do kraja godine i web stranicu s dostupnim informacijama i uslugama. I ove godine podijeljena su posebna priznanja i nagrade i to korisniku Petru Grbinu kao najaktivnijem članu i korisnici Stefaniji Šain koja je u dobi od 95 godina najstarija članica doma. Veselje se nastavilo uz pjesmu, ćakulu, i domjenak.

U protekle dvije godine otkad je Darko Tarle imenovan za ravnatelja primjetna su određena poboljašanja u funkcioniranju doma, uložilo se u opremu, kupljeni su novi strojevi za kuhinju, klimatizirane su prostorije, kupljeno je nekoliko televizora, a u protekloj godini, naglasio je Tarle, kupljeno je i šest specijaliziranih kreveta, od čega su četiri iz donacija, što je bitan pomak za sve one koji su teže pokretni ili nepokretni. Najveći problem Doma za starije i nemoćne Korčula i dalje ostaje ucrtavanje zgrade u zemljišne knjige. Dok se ne riješe vlasnički papiri Dom za starije i nemoćne osobe u Korčuli ne može aplicirati na nikakav veći i ozbiljniji projekt niti tražiti znatna sredstva za veće investicije.

26. travanj 2024 01:21