StoryEditorOCM
KonavleVEČERAS NA RIVI

Divanhana i Emir Hot na Cavtatskim glazbenim večerima

Piše PSD.
16. kolovoza 2017. - 16:06

Večeras se nastavljaju Cavtatske glazbene večeri, u organizaciji Umjetničke udruge Konavle Art koncertom izvrsnog, i već svjetski poznatog sarajevskog ansambla Divanhana, uz gosta solistu Emira Hota na gitari. 

Koncert počinje u 21,30 sati, na Ljetnoj pozornici na Rivi u Cavtatu. Ulaz je, kao i na sve koncerte u organizaciji konavle Arta, slobodan.

Ansambl „Divanhana“ izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i predstavljanje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, s posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.

Bend je početkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

“Crpeći inspiraciju upravo iz Zukve, autohtone vrste kisele jabuke koja raste isključivo u Bosni i Hercegovini, kao svojevrsnog simbola jakog korijena povijesne i kulturne baštine naše zemlje, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke. Na svom krivudavom putu, kao stablu Zukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kulturnih običaja, »kalemimo« svoj glazbeni izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred Vama.” Dobrodošli na naš koncert.
Članovi: Naida Čatić (vocal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

U svibnju 2014. godine objavljuju singl  “Zvijezda tjera mjeseca” koju snimaju kao službenu himnu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom njenog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Pjesma nedugo nakon objavljivanja postaje veliki  hit. Rađena je u suradnji sa makedonskim kraljem trube Džambom Aguševom te gitarskim virtuozom Emirom Hotom iz Tuzle, koji godinama živi, i niže uspjehe u Londonu.

Emir Hot, posebni gost solist ovog koncerta u Cavtatu, je rođen je u Tuzli 1978. godine, a danas živi u Dubrovniku. 
2005. godine pobjeđuje na velikom „Guitar Hero“ natjecanju u Londonu. U Londonu je Hot diplomirao modernu glazbu na prestižnom „Guitar Insitute“ (Thames Valley University). Tijekom karijere, sudjelovao je u preko 300 projekata povezanih s različitim glazbenim stilovima (rock, tradicionalna glazba, folk, pop, blues, glazba za film i kazalište), kao gitarist, ali i kao skladatelj i aranžer. Sudjeluje u brojnim glazbenim radionicama i humanitarnim projektima. Do sada je objavio sedam albuma, od kojih je solistički Sevdah metal u izdanju matične kuće „Lion Music“ iz Finske. Osnivač je edukacijskog gitarskog web portala live4guitar.com. Surađuje s brojnim priznatim svjetskim i domaćim glazbenicima.

25. travanj 2024 03:22