StoryEditorOCM
KonavleOPĆINSKO VIJEĆE

Lasić: Uvest ćemo red na javne površine

Piše PSD.
27. srpnja 2017. - 10:41

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je u srijedu na sjednici Općinskog vijeća kako ce sljedeće godine biti zabranjeni tzv. sendvič reklamni panoi na nogostupu i cesti u Cavtatu, a istaknuo je kako je ove godine izvršen "napad na javne površine" zbog čega se ispričao svim stanovnicima.

Odgovarajući na vijećničko pitanje Srđana Meštrovića Lasić je rekao kako je teško sada reagirati jer je sezona već u tijeku, no najavio je temeljite promjene za sljedeću sezonu.

"Ove godine napravljen je atak na javne prostore. U ovoj točki vremena ne možemo reagirati jer je krenula sezona, a sljedeće godine ćemo ići na to da više sendvič reklama neće biti.

Ista stvar je sa stolovima. Mi smo dali prst, a oni su uzeli ruku. Zbog kršenja pravila neki dan smo imali slučaj požara na kući u Cavtatu. Ja sam u razgovorima sa jednom osobom koja ce doći i voditi komunalno redarstvo. Prema Tihoj mi ne možemo više ni proći. Ja znam da ti ljudi od toga žive, ali prešlo se sve granice", rekao je Lasić.

Na sjednici su jednoglasno usvojena financijska izvješća Konavoskog komunalnog društva, Čistoće i zelenila, Doma za starije i nemoćne Konavle, Dječjih vrtića Konavle, JVP Konavle te Muzeja i galerija Konavala.

U sklopu rasprave o Dječjim vrtićima HSS-ov vijećnik Vlaho Mujo rekao je kako će dati prijedlog da roditelji dobiju povlastice jeftinijeg vrtića bez obzira jesu li djeca istodobno u vrtiću ili ne kako se ne bi dogodilo da su roditelji primorani plaćati visoke iznose.

Zapovjednik JVP Konavle Mario Magud rekao je kako im nedostaje četiri vatrogasca, a pohvalio je Općinu na iznosu sredstava koji izdvaja za vatrogastvo.

"Trebalo bi nas biti 23, a 19 nas je. Javna vatrogasna postrojba Konavle financira se kroz državna sredstva, no 2009. godine ukinut nam je dio sredstava. Moram istaknuti kako nam Općina na godišnjoj razini daje dodatnih više od milijun kuna. Većina gradova i Općina ne izdvaja ni 50 tisuća, a nama je to pet plaća, odnosno od toga živi pet familija", rekao je Magud.

Pozdravio je inocijativu da u Cavtatu budu stacionirana dva policajca, a pohvalio je načelnika Lasića koji je prije par dana obišao vatrogascu na požarištu podno brda Bjelotina.

Ravnateljica Muzeja i Konavala Antonija Rusković Radonić rekla je kako je prošla godina bila "pakao", a dodala je kako ustanova trenutno djeluje u četiri jedinice na deset lokaliteta.

Muzeji i galerije su ostvarili povećanje od 175 posto na prodane ulaznice i prodaju suvenira te 248 posto više sredstava Ministarstva kulture.

"Dogodine se nadamo da će ti rezultati biti još i bolji. Mi imamo građu i lokalitete kakvu nema nitko. Mogli bi za 4-5 godina dovesti ustanovu u potpunosti na vlastita sredstva", rekla je.

Kao problem je istaknula činjenicu da turisti nekad od zakrčenosti stolovima ne mogu pronaći Kuću Bukovac u koju u sklopu DuCarda imaju besplatan ulaz.

Na sjednici je usvojen UPU Mihanići, Prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Konavle, a prihvaćen je i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Općine Konavle kojim je osnovan novi upravni odjel koji će obavljati poslove gospodarstva, ruralnog razvoja i aplikacije na fondove EU.

Načelnik Lasić je najavio zapošljavanje na mjestima pročelnika za stambeno-komunalne poslove, kao i novog upravnog odjela.

"Nama broj zaposlenih nije mijenjan jer se vlast nije mijenjala, nije bilo sinekura. Znam kako se u Gradu Dubrovniku povećavao broj zaposlenih s 34 na preko 240 valjda sad", rekao je on.

U Vijeće za koncesijska odobrenja imenovan je zamjenik načelnika Ivo Radonić, a u Povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova kao predsjednik Niko Kapetanić predsjednik, a članovi su članovi Ivo Vodopić i Juraj Magud.

Na samom početku sjednice predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović obavijestio je sve kako su po dva vijećnika KLGB Luka Šubašića i KLGB-a Luke Korde te SDP-ova Ljubica Brailo formirali klub vijećnika.

19. travanj 2024 23:36