StoryEditorOCM
KonavleZAČETAK VRIJEDNE TRADICIJE

FESTA U ZASTOLJU Prvi put slavili blagdan svetog Tome

Piše Vlaho Car
4. srpnja 2017. - 13:26

Blagdan svetog Tome apostola svečano je jučer prvi put u dugoj povijesti istoimene kapelice proslavljen u Konavlima, u Dobruši, jednom od zaselaka Zastolja. Naime, Sveti Toma slavi se po tradicijskom kalendaru 21. prosinca kada je najkraći dan u godini, međutim Rimokatolična crkva odlučila je ovog velikog Isusovog naučitelja, propovjednika i mučenika slaviti 3. srpnja.

- Posebna radost je bila prvi put slaviti Svetog Tomu ovdje u Zastolju - kazao je župnik Župe Gruda don Josip Mazarekić okupljenima na svetoj misi održanoj ispred obnovljene kapelice. Sveti Toma nije vjerovao da je Isus uskrsnuo, već je želio opipati njegove rane i nakon toga postao je jedan od najvećih navjestitelja kršćanstva i Isusova nauka što je snažna poruka današnjem čovjeku, koji kao i Toma ne vjeruje u ono što ne vidi i ne opipa. Moramo se odreći toga poroka te vjerovati i moliti do kraja života kao što je to činio Sveti Toma, kazao je na kraju don Mazarekić.

Iako brojčano jedno od najmanjih groblja u Konavlima, mještani stalno uređuju okoliš i samu kapelicu, na čemu im je župnik posebno zahvalio. Slavlje se potom nastavilo zajedničkim okupljanjem na kojem su bili gotovo svi mještani zaselaka Dobruša i Bare te njihova brojna rodbina i prijatelji.
 

24. travanj 2024 22:30