StoryEditorOCM
KonavleGLAZBENA MANIFESTACIJA

Večeras drugi koncert Cavtatskih glazbenih večeri

Piše d.v.
28. lipnja 2017. - 11:28

Cavtatske glazbene večeri, niz od osam koncerata kroz četiri ljetna mjeseca u organizaciji umjetničke udruge Konavle Art, nastavlja se večeras u srijedu, 28 lipnja u 21,30 sati. U cavtatskom Domu kulture nastupiti će ženska klapa „Cavtajke“. U programu će se pjevačicama pridružiti i gudački kvartet, te će zajedno izvesti niz tradicionalnih klapskih napjeva u vrlo zanimljivoj kombinaciji glasa i gudača. Kao gost solist, na flauti će nastupiti „cavtatska nevjesta“ Đive Franetović Kušelj, koja će uz pratnju gudača svirati Mozartovu glazbu.
Ženska klapa „Cavtajke“ osnovana je 2003 godine, koja njeguje isključivo a capella pjevanje bazirano na tradicionalnoj, skladanoj, dalmatinskoj i sakralnoj pjesmi. Klapa je sudjelovala nekoliko puta na Omiškom festivalu, a 2008 godine na večeri popularnih skladbi u Vodicama bila je među laureatima izvodeći pjesmu "Moja posljednja i prva ljubavi" koja je nagrađena za najbolji aranžman. Od 2009 god. djeluje kao samostalna udruga koja se osim pjevanja bavi i humanitarnim radom. 2011 god. na I. natjecanju hrvatske vokalne tradicijske glazbe osvaja I. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u kategoriji mali vokalni sastavi, ansambli, klape. Nakon stanke od 4 godine ponovno se okuplja u novom sastavu u kojem djeluje i pod vodstvom novog voditelja Matije Novakovića. Klapa djeluje u sastavu od šest pjevačica: Matea Magud, Andrea Srijemsi, Jelena Kulišić Barčot, Olja Lasić, Simona Belloti i Jele Butjer Gleđ. Klapa nastupa na raznim manifestacijama, natjecanjima, smotrama, a između ostalog nastupala je 2016 god. na festivalu "Glazba i riječ" Konavle, na kojem je uz pratnju kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra izvela dva samostalna koncerta.
Rođena u Dubrovniku gdje je završila Gimnaziju Dubrovnik i Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof.Novak.Tijekom studija prolazi audiciju za Mediteranski orkestar mladih u Marseilleu s kojim svira na turneji po Provansi.
Finalistica je međunarodnog natjecanja ''AUDI MOZART'' u Roveretu (Italija). Na međunarodnom natjecanju ''IBLA GRAND PRIZE'' u Ragusi na Siciliji, između 170 natjecatelja,osvaja nagradu za najbolju izvedbu W.A.Mozarta. 2003.g. svira solistički koncert u Carnegie hallu u New Yorku.
Na poziv flautistice dr. Suzanne Lord odlazi u SAD prezentirati hrvatsku glazbu na Florida State University, Emory University u Atlanti, Southern Illinois University i ''National flute conventionu'' u San Diegu.
Maestro Marcello Abbado, skladatelj i pijanist, inspiriran bojom njezinog tona, piše i posvećuje joj ''Koncert za flautu i orkestar'' kojeg je praizvela sa Simfonijskim orkestrom Sanremo u Italiji. U Milanu nastupa s orkestrom ''I Pomeriggi Musicali'' u Teatru dal Verme.
Njeguje i komorno muziciranje. Svira duo s gitaristom M. Brčićem i član je kvarteta ''Sorkočević''. Na međunarodnom festivalu ''Julian Rachlin and Friends'' u Kneževom dvoru u Dubrovniku svira s uglednim glazbenicima-J. Rachlin, M. Maisky, I. Golan, Ottensamer i dr. Sinfoniettu za flautu, klavir i gudače svira s grčkim pijanistom Dinom Mastroyiannisom na međunarodnom festivalu Evmelia u grčkom Volosu, na koncertu u čast Mikisu Theodorakisu.
Promovira suvremene dubrovačke skladatelje u glazbenoj radionici Sorgo.
Prva je flautistica Dubrovačkog simfonijskog orkestra na turneji po SAD-u i Njemačkoj, a s njima često svira kao solistica.
Stalni je profesor flaute i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. 2015.g.dobiva nagradu ''Oskar znanja'' za izvrsne rezultate u radu s učenicima.
 

20. travanj 2024 13:15