StoryEditorOCM
KonavleODLAZAK KONAVOSKE IKONE

Umro je Miho Šiša Konavljanin

Piše DV
5. svibnja 2017. - 17:18

U 71. godini života preminuo je  poznati konavoski slikar naivac Miho Šiša Konavljanin. Rođen 1946. godine u konavoskom selu Mihanići, Šiša je tijekom 40 godina karijere razvio osebujan stil nadahnut motivima konavoskih težaka, veduta, baštine i etnološkog blaga.

Šišin opus u cijelosti vezan uz Konavle, predstavljen je u umjetnikovoj galeriji u rodnim Mihanićima. Posljednje mjesece života Šiša je proveo u Domu za starije i nemoćne osobe na Grudi, gdje je slikao motive iz prirode, konavoske svakodnevice i političkog života.

Sprovod Miha Šiše Konavljanina održat će se u subotu 6. svibnja u 17 sati na groblju Svetog Mihovila u Mihanićima.

Povodom smrti Miha Šiše Konavljanina oglasio se i Agroturizam Konavle:

- Odlazkom Miha Šiše, jednog od naših najvećih slikara naivaca, Konavle su izgubile jednog velikog Konavljanina.
Miho Šiša je bio Konavoska ikona. Čovjek koji je kroz svoja djela čuvao i isticao konavoske ruralne i tradicijske vrijednosti čak i onda kad je većina Konavljana pod utjecajem urbanizacije pomalo zanemarivala te vrijednosti koje su nam, na sreću, opet izuzetno važne.
Miho Šiša je svojim djelima promovirao Konavle na nacionalnoj razini, ali i puno više od toga.

Kao član Agroturizma Konavle, u okviru svojih mogućnosti uvijek je podržavao rad udruge i sudjelovao u aktivnostima od samih početaka te nam na taj način bio potpora u vremenu kad nam je to najviše trebalo.

Vjerujemo da će njegovo bogato stvaralačko djelo velikog i raznolikog opusa, koje je u potpunosti vezano za Konavle i život u njima i nakon njega, nastavit pričati priču o skladu života u ovom kraju i biti jedno od nezaobilaznih agroturističkih sadržaja, kažu iz Agroturizma Konavle.









 

17. travanj 2024 12:08