StoryEditorOCM
KonavlePREDSTAVLJENA LISTA HDZ-a ZA NAŠU NAJRAZVIJENIJU OPĆINU

Božo Lasić predstavio program "Konavle u dobrim rukama" i najavio veću porodiljnu naknadu, mjere za osobe s posebnim potrebama, noćnu autobusnu liniju iz Dubrovnika, razvoj zdravstvenog turizma...

Piše DV
3. svibnja 2017. - 20:15

"Ne želimo izgubiti mlade obitelji na Konavoskim brdima ili u Vitaljini, Dunavama, itd., pa ćemo se voditi gradiranjem u smislu potpora. Definirat ćemo zone za subvencije, pa će tako vrtići za naša daljnja sela biti besplatni, a porodiljna naknada veća. Planiramo i razvoj projekta ‘Konavle 365’ kako bi pojačali pred i post sezonu za šire dubrovačko područje. Uvest ćemo poticaje za samozapošljavanje i zapošljavanje, kao i poticajne mjere za razvoj seoskih turizama i poljoprivredu. Vjerujemo da se u Konavlima može kvalitetno razvijati i zdravstveni turizam i na tome ćemo aktivno raditi", poručio je kandidat HDZ-a za načelnika Općine Konavle Božo Lasić na današnjem predstavljanju liste za Općinsko vijeće te predizbornog programa ”Konavle u dobrim rukama”.

Okosnica programa bit će podjednak razvoj općine kroz zone za subvencije, rekao je Lasić i najavio poticajne mjere za zapošljavanje i projekte usmjerene razvoju održivih oblika turizma, ali i uvođenje potpora za osobe s posebnim potporama.

Uvodno je istaknuo kako su Konavle prva općina u županiji po indeksu razvijenosti, te druga općina po broju poduzetnika. Ustvrdio je kako općina redovito stipendira studente što je na kraju rezultiralo time da su Konavle druga općina u državi po broju visokoobrazovanih stanovnika u odnosu na broj stanovnika.

– Općina izdvaja 78 posto ekonomske cijene vrtića, izgrađeno je 230 kilometara vodovoda i 20 kilometara kanalizacije. Prosječan dohodak po stanovništvu jedan je od najvećih u RH. Imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, ispod sedam posto – rekao je Lasić te dodao kako Općina ima jedan od najtransparentnijih proračuna Hrvatskoj.

– Naša Lista pokriva cijele Konavle, od Konavoskih brda do Dunava, Donju i Gornju bandu, sve žarišne točke, a ista je stvar s našim programom – istaknuo je on i dodao: "U sljedeće četiri godine planiramo pokrenuti rekonstrukciju brojnih cesta kroz Konavle, izgradnju nogostupa od Dobrote do Močića, od Grude do Ljute, Čilipi i Zvekovica".

Programom je najavljeno sufinanciranje svih vidova zdravstvene skrbi, otvaranje ginekološke ambulante, ali i subvencije učenika i studenata, a istaknuto je kako će stariji od 65 imati besplatni javni prijevoz. Uvest će se i subvencioniranje javnog prijevoza za stanovnike krajnjih sela koji ne koriste pokaz već se autobusima povremeno služe.

– Moramo spomenuti i to kako ćemo subvencionirati noćne linije iz Dubrovnika prema Konavlima za mladost koja se vraća iz noćnog izlaska jer ne želimo da su u automobilima u te ure, a planiramo izgradnju više manjih dječjih igrališta kroz konavoska sela, financijske potpore mladim obiteljima za izgradnju stambenog objekta, ali i subvencioniranje učenja stranih jezika i informatičkih radionica – ustvrdio je Lasić.

HDZ-ov kandidat je kazao i kako dio programa čine i mjere za osobe s posebnim potrebama.
– Otkad sam prihvatio kandidaturu pristupilo mi je nekoliko osoba koje imaju posebne potrebe i izložili su mi njihove probleme. Moram kazati da je sramota da se neke stvari nisu prije učinile, ali sada ćemo ispraviti tu grešku. Planiramo prilagoditi prilaze školama i učionicama osobama s posebnim potrebama, uvesti sufinanciranje asistenata za djecu s posebnim potrebama, osigurati prilaze, rukohvate i rampe na crkvama, ambulantama i ostalim javnim prostorima, a uvest ćemo i pomoć pri adaptaciji životnog prostora. Saslušali smo ih što im treba, ne što žele, nego bez čega ne mogu, a morali su dugi niz godina. I to ćemo im omogućiti – rekao je Lasić.

Na drugom mjestu je predsjednik HDZ-a Ivo Simović (Crni), treći je Juraj Magud, dok je četvrto mjesto pripalo Pauli (Miljanić) Janović. Na petom mjestu je Pero Kapetanić, šestom Mario Dimnić, a sedmi je Ivo Cvjetković. Osmi je Petar Obad, deveti Vlaho Ljutić, a deseta Tea Đurović. Nakon nje je Nikša Kojan, potom Ivan Rodić, a na trinaestom mjestu je Miho Orepić, a slijede Vlaho Trtoman i Pero Grbić.

Predsjednik konavoskog HDZ-a Ivo Simović rekao je kako HDZ Konavla nikad nije bio jači.
– Zadnjih mjeseci smo primili 90-ak članova 90-ih godišta. Imena kandidata za Općinsko vijeće dovoljno govore. To je spoj iskustva i mladosti. To su ljudi koji su se isprofilirali u svom životu i to je jedna uspješna kombinacija. Uputit ću zamjerku sam sebi jer nemamo dovoljan broj žena na listi, ali garantiram da ćemo za četiri godine sigurno imati i više nego što je zakonski potrebno. Ne volim riječ kvota, ali sigurno ćemo je premašiti – rekao je Simović.

Na konferenciji je istaknuto kako HDZ neće voditi nikakvu prljavu kampanju već će i dalje nastaviti ‘stoički primati udarce’.
– Kad sve završi mi ćemo surađivati sa svima. Završilo je vrijeme preglasavanja – rekao je Lasić.

19. travanj 2024 09:21