StoryEditorOCM
KonavleZABILJEŽENI FENOMEN

NA DANAŠNJI DAN Prije 66 godina u Moluntu pao meteorit od skoro dva kila

Piše PSD.
20. veljače 2017. - 18:57

Na današnji dan prije 66. godina u Moluntu je pao meteorit težak 1,9 kila.

- Doletio je iz pravca sjeverozapada, raspao nam se iznad glava. Glavna gromada pala je gore u maslinik, a krhotine petstotinjak metara niže u more. Čula se zaglušujuća grmljavina, mislili smo da padaju granate – živo se sjeća 85-godišnji ribar Tomislav Tonko Cvjetković kobnog 20. veljače 1951., kad je svjedočio padu meteorita koji su astronomi kasnije prozvali “Dubrovnik”. Moluntski meteorit jedan je od svega pet “padalica” koje su u povijesti Lijepe naše imale očevice, što im daje na vjerodostojnosti. Uz tada 19- godišnjeg ribara Tonka, nalaznici meteorita koji se danas čuva u zagrebačkom Prirodoslovnom muzeju bili su njegov brat Niko Cvjetković i rođak, pokojni Đuro Antunović.

Meteoriti sa svjedocima pada upisuju se u svjetski registar koji priznaje međunarodna udruga The Meteoritical society. Na tom popisu nalazi se samo pet meteorita koji su ikada pali na područje današnje Hrvatske. Prvi je zabilježen 26. svibnja 1751. navečer, kad je vatrena kugla osvijetlila zagorske brege. Oko 39 kila teški dijelovi meteorita nazvanog “Agramit”, puni željeza i nikla, zabili su se tri lakta u tlo kod naselja Hraščine. Slijedi nalaz 5 kila teškog meteorita “Milena”  1842. kod Varaždina, te crnog spaljenog kamena težine 1,7 kila, meteorita “Slavetić” 1868. blizu Jastrebarskog. Četvrti u nizu je Dubrovnik iz 1951., a peti meteorit Križevci koji se srušio 2011. navodi astronom Korado Korlević. Meteorita je sigurno višestruko više, spominje se čak da je 1908. još jedan pao baš u Moluntu no očevidaca nema, a time ni dokaza.
 
Upravo zbog lovaca na meteorite, one koji ih traže samo kako bi ih prodali, često se ne objavljuje točna lokacija pada sve dok se meteorit ne zbrine. Zanimljivo je da je taj meteorit pao točno na isti dan kad i moluntski samo 60 godina poslije, znači 20. veljače 2011. O tome meteoritu ima dosta na internetu. Upravo zbog lovaca na meteorite, one koji ih traže samo kako bi ih prodali, često se ne objavljuje točna lokacija pada sve dok se meteorit ne zbrine.

G. Bijelić
 

16. travanj 2024 14:18