StoryEditorOCM
KonavleDUNEA

Završio projekt ĆIRO bicikliranjem kroz dvije države

Piše PSD.
20. prosinca 2016. - 15:23

Biciklijadom "ĆIRO" od Konavala do Ravnog, točnije do Restorana Zavala koji je ujedno bio mjesto susreta s biciklistima iz pravca Hutova iz BiH, obilježen je završetak prekograničnog projekta “Bicikliranje kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne željeznice ĆIRO”. Tri dana prije, 15. prosinca 2016., održana je završna konferencija ovog projekta koji je bio prvi odobreni projekt u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina na području Dubrovačko-neretvanske županije.
Nositelj projekta na razini uključenih hrvatskih partnera bila je Općina Konavle, ostali hrvatski partneri su TZ Općine Konavle i DUNEA, a nositelj projekta na prekograničnoj razini Javno poduzeće Vjetrenica - Popovo polje. Na završnoj konferenciji, održanoj u Ravnom, predstavljeni su projektni rezultati u oba područja.
U Konavlima je tako, između ostalog, uređena dionica bivše željeznice od Vojskog dola do Mihanića gdje je staza osigurana zaštitnom ogradom, uređeno šest odmorišnih mjesta s klupama i stolovima na lokacijama s lijepim pogledom na Konavosko polje i u blizini bivših željezničkih stanica te postavljena turistička signalizacija s info tablama putem kojih posjetitelji mogu saznati više o posebnostima Ćira i najjužnije hrvatske općine. Ljubitelji prirode mogu na ulazu u tunel “Mihanići” prakticirati tzv. “bat watching” - promatranje nastanjenih šišmiša u tunelu koji izlijeću tijekom večeri, što je dodana vrijednost projektu.
Proračun hrvatskih partnera iznosio je 292.600 eura, od čega 83,04 % bespovratnih sredstava iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina. U sklopu cijelog projekta, s obje strane granice, stavljeno je u funkciju i danas je spremno za korištenje biciklistima preko 40 kilometara trase Ćiro, sa svim popratnim sadržajima.
Trasa stare uskotračne željeznice Ćiro do 70-ih godina prošlog stoljeća povezivala je Konavle i Dubrovnik sa zaleđem te predstavljala glavnu prometnu poveznicu prema srednjoj Europi. Od tada je napuštena, a ovim joj je projektom ponovno vraćena namjena, ali ovaj put kao biciklističke staze, s obzirom na sve veći značaj turista biciklista.

18. travanj 2024 02:17