StoryEditorOCM
KonavleČILIPI - IZLOŽBA TRADICIJSKIH OBIČAJA KONAVALA U BOŽIĆNO VRIJEME

„Devet baba po ledu se valja"

Piše Vlaho Car
5. prosinca 2016. - 12:14

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Radonić Rusković otvorila je u nedjelju, 4. prosinca, u prepunom muzeju Zavičajne kuće u Čilipima zanimljivu izložbu pod „čudnim“ nazivom „Devet baba po ledu se valja“. O postavu izložbe pored ravnateljice Radonić – Rusković, govorile su „mlade snage“ konavoske umjetnosti i baštine, povjesničarka umjetnosti – diplomirani arheolog Jelena Beželj i akademska slikarica Anita Arbulić.

Naziv izložbe „izvučen“ je iz običaja priganja prikala ili kako ih u Konavlima zovu priganica koje su se pripremale za devet različitih blagdana počevši od Svete Kate do Vodokršta. Svi običaji predstavljeni su na velikim panoima, te nekolicini zanimljivih eksponata, kao npr. razno sočivo graha, leće, slanića itd. koji se pripremao za Svetu Barbaru, zatim drva badnjaka, priganica te igara s mjendulima za djecu.

Izložbu su posebno obilježili mladi tamburaši Kulturno umjetničkog društva iz Čilipa kojima je ovo bio prvi nastup. Pod vodstvom Ivana Vlašića mladi tamburaši izveli su Dubrovačku Kolendu i Kyrie Eleison te ispraćeni velikim, zasluženim pljeskom.
 

18. travanj 2024 14:47