StoryEditorOCM
KonavleOBILJEŽEN DAN OPĆINE KONAVLE

<br /> LUKA KORDA Ne dozvolimo da u Konavlima bude više šišmiša nego ljudi!

Piše DV Foto:Davor Mladošić /Dubrovnikpress
22. listopada 2016. - 11:19

Općina Konavle sinoć je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u sportskoj dvorani na Grudi obilježila Dan općine i 24. godišnjicu oslobođenja Konavala.
U obraćanju uzvanicima, među kojima je bio i Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, načelnik Luka Korda ustvrdio je kako su se Konavle nakon Domovinskog rata izdignule iz pepela, te da kontinuitet razvoja treba nastaviti:
- Ne smijemo prekinuti rad za naše nadolazeće naraštaje. Konavle su se dignule iz pepela kao najljepše cvijeće, ali to je zaliveno žrtvama. Konavle imaju dobru geopolitičku poziciju. Susjede imamo kakve imamo, ne moramo biti prijatelji ali moramo biti susjedi – ocijenio je Korda i pozvao plavu Hrvatsku da pomogne zelenoj:
- Imamo puno projekata od Konavoskog polja do Cavtata i ne prekidamo rad. I prije rata smo govorili, ako spale i ako nas uništi neka velika sila, Konavljani će se znati dignuti iz pepela. Nama je Bog dao da smo na jednom jako lijepom mjestu, ali nažalost imamo susjede kakve imamo. Kad smo imali jednu sjednicu prije rata neki su rekli da je rat počeo u Vukovaru i da u nas neće biti rata jer se on događa negdje dalje, no za tri mjeseca su došli, spalili Konavle i napali Dubrovnik. Kad se prisjetimo tih vremena, stalno se govorilo da će se integrirati zelena i plava Hrvatska. Danas kad gledate televiziju, kažu da u Osijeku nema tko ne prebire po kontejnerima. Mi ovdje danas živimo izvanredno, turizam je tu, zbrajaju se zarade dok ljudi u Slavoniji jedva žive i gospodine župane, mislim da nije problem da se u Županiji formira jedan odbor koji će prikupljati pomoć. Mi smo na takvom mjestu da se opet može dogoditi zlo s jedne i druge strane – primijetio je konavoski načelnik i dodao da su Konavle kroz povijest uvijek trpjele i opstajale:
- Dubrovačka Republika nas nije otkupila zato što smo bili lijepi nego da im čuvamo zaleđe, kopamo i sadimo za njih. Održali smo se jer je uvijek bila smokva, loza i maslina koja je hranila Konavle. I kasnije je trebalo dosta pameti, razgovora i borbe jer bilo je onih koji su tražili da se dislocira Zračna luka. Zamislite da je nema, da se dao izlaz Republici Srpskoj preko Konavala gdje bi pola Konavala ostalo u Republici Srpskoj, zamislite to. - kazao je Korda i dodao kako državna birokracija uvelike koči razvoj konavoskog kraja.
- Vjetropark se u Konavlima planirao još 2001. godine, a dvije godine je trajala izrada studije utjecaja na okoliš jer se ispitivalo ima li u Konavlima šišmiša ili nema. Ima u Konavlima raznih životinja, ima i šišmiša, vazda će ih bit, ali ne možemo dozvoliti da u Konavlima za 10 godina bude više šišmiša nego ljudi. Zato da ne budemo šišmiši ja apeliram na svih vas da pomognete da napravimo sve ono što nam treba- kazao je Korda.
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, podrijetlom Konavljanin, prisjetio se djetinjstva u Konavoskim brdima i zaključio kako život u cijeloj Hrvatskoj mora kvalitetom jednak onom u Konavlima.
- Drage Konavljanke i Konavljani, ponavljati se i isticati uspjehe našega Luke je bespredmetno jer gdje god se okrenemo vidimo djela pravog i čvrstog domaćina. Ne mogu, a da se ne sjetim kad sam kao manjak dolazio u Konavoska brda i igrao se, išao na pašu, nizao duvan s pokojnim đedom. Onda je došao taj nesretni rat i oni preko granice su napravili veliko zlo. Svi smo ponosni na današnje Konavle i reći ću ovako javno, Luka, hvala ti na ovakvim Konavlima. Nisam zaboravio suborce, braću po oružju, pripadnike samostalne satnije Konavle, drage Tigrove. Tukli smo mi neke druge terene skupa, oni to znaju i to su tereni koji su utrli put Hrvatske. S ovog mjesta iskreno kao Konavljanin, kao netko čiji ćaća i mati leže tu u Stravči i kao netko tko živi u drugom kraju Županije, mogu reći da vas neću nikada iznevjeriti. -obećao je Orepić.
Na sjednici je godišnja nagrada Općine dodijeljena udruzi ”Agroturizam Konavle”.
– Iza nas je nekoliko nagrada među ostalim i za najbolji turistički.proizvod u Hrvatskoj. Konavle su u vrhu agroturističke ponude u Hrvatskoj. Hvala svima koji su doprinijeli ovoj nagradi – rekao je predsjednik udruge Ivo Vodopić, zahvalivši na nagradi.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na sjednici je poručio kako se općina Konavle nikad neće ukinuti, a kako će se boriti i za opstanak svih malih općina koje su, drži on, opravdale svoje postojanje.
– Pratimo sve vaše projekte od Zračne luke do ulaza u Cavtat. Prije dva dana predstavljen je i projekt novog vrtića i škole, tako se ide naprijed. Neće biti promjene granica županija, neće biti ukidanja općina. Borit ćemo se i za povratak svih institucija koje je ukinula Milanovićeva Vlada – poručio je župan.
Pohvale Općini Konavle izrekli su i gosti, načelnik susjedne općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Željko Raguž.

23. travanj 2024 06:51