Članovi Agroturizma Konavle i oni koji to nisu, prošlog su tjedna tijekom edukacijskog putovanja detaljnije upoznali Makedoniju i Grčku. Bio to još jedan u nizu od izleta što ih organizira ova udruga kako bi se domaći vlasnici seoskih domaćinstava, vinarija, kušaonica ili drugih pogona mogli upoznati s načinom rada agroturizama drugih država. Sunčano vrijeme koje je u stopu pratilo sve sudionike kao dobar je aperitiv pospješilo avanturizam putovanja. Dugotrajno putovanje, za što se uglavnom može „kriviti“ granične prijelaze, svoje je prvo odredište pronašlo u Skopju.Makedonska vina u usponuProšlost i sadašnjost glavnoga makedonskog grada obrazložio je vodič Branko. Umjerene količine humora pridodanim zanimljivim povijesnim činjenicama bile su slast za uši „bratskih Hrvata“. Poslije razgledanja grada, uslijedilo je kušanje vina u vinariji Chateau Kamnik. S platoa obraslog vinogradom, i vinarijom nalik na dvorac kakvog ugarskog kralja, prostire se u punoj svojoj širini Skopje.Članovi Agroturizma Konavle i oni koji to nisu, prošlog su tjedna tijekom edukacijskog putovanja detaljnije upoznali Makedoniju i Grčku. Bio to još jedan u nizu od izleta što ih organizira ova udruga kako bi se domaći vlasnici seoskih domaćinstava, vinarija, kušaonica ili drugih pogona mogli upoznati s načinom rada agroturizama drugih država. Sunčano vrijeme koje je u stopu pratilo sve sudionike kao dobar je aperitiv pospješilo avanturizam putovanja. Dugotrajno putovanje, za što se uglavnom može „kriviti“ granične prijelaze, svoje je prvo odredište pronašlo u Skopju.- Prije 2004. tu nije bilo ništa – govori Anita Jovanovska, domaćica koja je dočekala goste iz Hrvatske. Malo pomalo i nastala je vinarija koja na godinu proizvede i do 100 tisuća litara što bijelih, što crnih vina. Započeli su i s proizvodnjom pjenušca te roséa. Vina su već dobila mnoga priznanja, ocijenjena su kao najbolja vina na Balkanu. Silazak u podrum vinarije još je jednom potvrdio uloženi trud i opremljenost vinarije. Bačve napravljene od američkog i francuskog hrasta u sebi čuvaju „sok boga Dioniza“ koji su, a potvrđuju to potpisi na bačvama, kušali Zdravko Čolić, Vlatko Stefanovski, Kaliopi te članice grupe Frajle. Kušali su ga i pristigli gosti, vidno impresionirani uređenjem vinarije.Sljedeće odredište bila je Grčka. Prije grada Soluna trebalo je obići uljaru Kamarakis u mjestu Skydra. Ovdje obližnji veći i manji proizvođači dovoze svoje masline koje se potom prerađuju u ulje. Masline se u ovom dijelu sjeverne Grčke zelene što pridonosi intenzivnijem okusu ulja. Sin vlasnika priča kako od osam kilograma maslina dobije svega jednu litru ulja. Rad u pogonu u punom je jeku, a ispred samog pogona su se, uz prispjele Konavljane, našli i Bugari koji rade u maslinicima te dovoze ulje. Ne zna se tko je bio više iznenađen, Konavljani ili Bugari, kada su čuli još jedan slavenski jezik osim makedonskog.Plati – koliko misliš da vrijedi!Po povratku u Makedoniju, gdje je smještaj organiziran u mjestu Bitola, drugo je jutro boravka bilo određeno za razgled seoskog domaćinstva Dihovo gdje je goste velikodušno dočekao vlasnik Peco Cvetkovski. Kao nogometaš obišao je cijeli svijet, a nakon sportske karijere odlučio se za pokretanje vlastitog domaćinstva. Nudi smještaj za 12 osoba, proizvodi svoju rakiju, vino, pivo imena „Like“ aludirajući na „like“ s Facebooka, te živi po filozofiji da gosti sami trebaju kreirati cijenu. Sam kaže da do sada nikada nitko nije otišao, a da nije platio. Tu je i miroljubivi pas Leon koji je napunio više od pet godina. „Pas je miran – ali čuvaj se gazdarice“ stoji na Leonovoj kućici.- Gosta, ženu i bolest ne treba podcjenjivati. Ovdje dođete kao gost, a idete kao prijatelj - govori Peco.U kući gdje se nalaze apartmani cijeli je inventar napravljen od drveta te stoga djeluje skromno, no izuzetno originalno. Bude i gostiju koji naprave šator i spavaju u dvorištu, priča Pecov otac Pavle.Da sela s manje od 100 stanovnika ipak imaju šansu u budućnosti, uvjerili smo se na izletu u selo Brajčina u kojem smještaj može naći oko 30 osoba. Iako bi švedski natpis „Familijen Popojonevski“ lako mogao dovesti do zablude, radi se o makedonskom selu s domaćinstvom koje pruža izvorna makedonska jela i proizvode. Domaćica Milka nakon višegodišnjeg življenja u Švedskoj vratila se u Brajčinu kako bi vlastitim sredstvima i uz pomoć Švicarske agencije za razvoj otvorila svoje domaćinstvo. Nije se pokajala i kaže da ide dosta dobro. Znaju doći Šveđani koji se začude kada na „kraju svijeta“ čuju da netko govori švedski. Brajčina usprkos demografskom manjku primjer je sela koje je skupilo svu snagu kako bi hrabro išlo naprijed.Naprijed idu i okupljeni oko Agroturizma Konavle kojima edukacijska putovanja postaju društvene žile srastanja u zajedništvu, druženju i prijateljstvu. Za dobru zabavu tijekom putovanja treba pohvaliti mladog Jakova koji je svojim vedrim duhom znalački umio probuditi i vratiti sudionike iz postelje umora i bezvoljnosti. A tijekom povratka doma već su tradicionalno smišljene natruhe sljedeće destinacije, ali o tome u nekom drugom izvješću...Studentski dani oca moderne TurskeU makedonskom gradu Bitola ili „Monastir“, kako se zvao u vrijeme Osmanskog carstva, boravio je nekoć i turski reformator Mustafa Kemal Atatürk. Godine 1896. započeo je pohađati vojnu akademiju, a teoretičari tvrde da su upravo tu francuski profesori na akademiji ulili u njega „duh Zapada“ što je dovelo do njegovih liberalnih svjetonazora.Skopljanka i misionarka ljubaviOno što je manje poznato za Skopje jest činjenica da se tu 26. kolovoza, 1910. kao Agnes Gonxha Bojaxhiu rodila Majka Tereza. Svoj rodni grad napustila je 1928., a posjetila ga je tri puta: 1970., 1978. te 1980. Rodna kuća ove časne sestre koja je život posvetila drugima urušila se tijekom potresa 1963. Memorijalni centar Majke Tereze otvoren je 2009., te se u njemu mogu naći privatni predmeti blaženice, razni rukopisi, rodni list, obiteljske fotografije, originalni indijski sari milosrdnice, a na vrhu kompleksa nalazi se i mala kapela.B. Lucić
StoryEditorOCM
KonavleAGROTURIZAM KONAVLE U MAKEDONIJI I GRČKOJ
Došli kao gosti, rastali se kao prijatelji
28. studenog 2014. - 23:00