StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSTAVNICI VODEĆE SVJETSKE KRUZERSKE ASOCIJACIJE U DUBROVNIKU

Iduće ljeto bez čepa u vratima od Pila

16. siječnja 2018. - 16:17

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je danas u Dubrovniku radni sastanak s delegacijom udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i predstavnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja. 

Susret u Dubrovniku prvi je ovakav sastanak CLIA-e kao međunarodne asocijacije i krovnog udruženja kruzing industrije s jednom lokalnom zajednicom organiziran kako bi se zajedničkim naporima uskladile potrebe destinacije s potrebama tržišta, između ostalog uspostavila bolja koordinacija rasporeda dolazaka brodova na kružnim putovanjima.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost, gradonačelnik Franković istaknuo je kako se razgovaralo na koji način postići željene ciljeve, a to je održivi turizam u Dubrovniku.

- Iznimno bih se zahvalio CLIA-i kao vodećoj organizaciji koja se odlučila prvi put s nekim gradonačelnikom sjesti i razgovarati o jednom problemu i na koji način ga riješiti u budućnosti. Postigli smo brojne sporazume i sigurno je kako će to biti vidljivo već ove godine u broju gostiju koji se nalaze u destinaciji. Ovdje se ne radi o sprečavanju dolazaka gostiju u Dubrovniku, kako su to neki pokušali zlonamijerno pokazati. Ovdje se radi o upravljanju turizmom. Gospoda iz CLIA-e su to dobro razumjela i ja vjerujem da će ovo biti prvi svjetski model kako jedna lokalna zajednica, jedan Grad u suradnji s vodećim operaterima krstarenja, može postići povećanje kvalitete usluge, a da istovremeno zadrži goste svih vrsta – rekao je Franković i dodao: - Već ovog ljeta postići ćemo upravljanje u destinaciji na način da više neće dolaziti do velikih zagušenja posebno na ulazu Pile. U budućnosti ćemo zajedno s Lučkom upravom vidjeti koji su nam dani pristajanja problematični i unaprijed obavijestiti kompanije kako bi one mogle raditi usklađenje pristajanja sa svojim rasporedom. U 2018. postoji već desetak 'problematičnih' dana, ali i njih ćemo nakon ovog sastanka moći 'relaksirati', prije svega u vremenima pristajanja i odlascima. Ključno je da se značajan dio problerma može riješiti samo ako plovilo pristaje u drugom vremenu – rekao je Franković.

- Ovo je prilika i za Udruženje i kruzing kompanije da pokažu kako su spremni surađivati s lokalnim  zajednicama. Iz njihovih izjava vidimo da do sada nitko iz velikih gradova, ni gradonačelnik Venecije i Barcelone, nije s njima razgovarao. Mi smo im prišli i došli do rješenja što možemo napraviti kratkoročno, ali i planirati dugoročno – dodao je gradonačelnik, ističući kako su i predstavnici kompanija u potpunosti razumjeli problem i željni su pomoći Dubrovniku kako bi njihovi gosti dobili veću kvalitetu  usluge.

Direktor CLIA-e Europa za pitanja javne uprave, Nikos Mertzanidis zahvalio je gradonačelniku na pozivu i izvrsnoj inicijativi kroz projekt Respect the City. Istaknuo je kako razumiju probleme koje Dubrovnik ima s gužvama i žele sudjelovati i doprinijeti rješavanju problema s građanima Dubrovnika.

- Na sastanak sam došao zajedno s predstavnicima kruzing kompanija koji jako žele sudjelovati u razmjeni ideja koje smo iznijeli ovdje kako bi ih analizirali s kompanijama i biti u stalnoj komunikaciji s lukama i gradonačelnikom kako bi našli daljnja rješenja za situaciju u Dubrovniku – rekao je Mertzanidis.

Dodao je i kako se razgovaralo o planiranju rasporeda ticanja, vremenu koje brodovi provode u luci kako neki brodovi ne bi kao i do sada kretali u isto vrijeme.

-O tome smo doznali od gradonačelnika jer do sada toga nismo bili svjesni. Možda je moguće da ćemo uspjeti neke stvari riješiti s takvim 'finim podešavanjem' boravka brodova, a  koje ne treba planirati godinama unaprijed, nego se mogu dogovoriti u lukama i s agentima. Gradonačelnik se ponudio dostaviti nam sve podatke koje ima o prometu turista po danima kako bi ih analizirali i ponudili rješenja, a sve u dogovoru s lokalnom upravom – dodao je Mertzanidis.
 
Podsjetimo kako je nakon sastanka gradonačelnika Frankovića s predstavnicima  CLIA-e u Hamburgu, u rujnu prošle godine,  formirana stručna radna skupina koja radi na pilot-projektu „Respect the City“. Krajnji cilj pokrenute inicijative nije ograničenje broja gostiju s brodova na kružnim putovanjima, nego podizanje kvalitete pružene usluge svim skupinama posjetitelja Dubrovnika kao i cjelokupnog turističkog proizvoda destinacije.

19. travanj 2024 12:07