StoryEditorOCM
DubrovnikDUSTRA PISALA VLADI

Raguž traži ukidanje PDV-a na avionske karte za građane krajnjeg juga

Piše DV
18. prosinca 2017. - 10:58

"Dosta nam je odsječenosti, izoliranosti i osjećaja zabačenosti ne samo od ostatka Republike Hrvatske već i od Europske Unije. Stoga smo podnijeli zahtjev Ministarstvu financija u kojem tražimo ukidanje PDV-a na avionske karte na relaciji Dubrovnik-Zagreb i obratno za sve građane Dubrovačko-neretvanske županije. Također, zahtijevamo da uprava Zračne luke Dubrovnik ukine aerodromske pristojbe na istoj relaciji." - piše u priopćenju DUSTRA-e.
 
Pišu i kako krajnji jug Hrvatske nije povezan s ostatkom države,a i kad je gradnja Pelješkog mosta prihvaćena, brinu ih prigovori susjedne BiH. "Tko na kraju ispašta? Ispaštaju stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije zbog neadekvatne povezanosti s ostatkom države. Ispaštaju studenti koji odlaze studirati u druge gradove, ispaštaju građani koji se odlaze liječiti u Zagreb, itd. Sol na ranu stavljaju i besramno skupe avionske karte i aerodromske pristojbe čineći nepovezanost skoro pa nepremostivom. Država već godinama nije učinila ništa na boljem povezivanju krajnjeg juga. Nije učinila ništa niti onda kada smo ušli u EU, a premda smo potpisnici Schengenskog sporazuma o granicama. 
Ali nije sva odgovornost samo na državi. Uprava Zračne luke Dubrovnik nije učinila ništa za pojeftinjenje cijene avionskih karata. Cijenu aerodromske pristojbe određuje isključivo Zračna luka Dubrovnik, a ona se godinama naplaćivala našim građanima doprinoseći tako dodatnom osjećaju izoliranosti i izolacije."
Poslali su zahtjeve Ministarstvu financija i upravi Zračne luke Dubrovnik jer smatraju kako će "ukidanje PDV-a na avionske karte kao i ukidanjem aerodromskih pristojbi cijena avionske karte znatno pojeftiniti, a avion kao sredstvo koje povezuje jug sa glavnim gradom učiniti pristupačnijim našim studentima, našim građanima koji odlaze na liječenje kao i ostalom pučanstvu" - piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik DUSTRA-e Željko Raguž.

20. travanj 2024 10:21